'Extinction Rebellion tussen klimaat en verraad'

Ze ogen als verwende rijkeluiskinderen, ze halen met hun blokkades mensen het bloed onder de nagels vandaan en kruipen in de slachtofferrol zodra wordt ingegrepen. Extinction Rebellion is de meest irritante organisatie van dit moment. Toch hebben ze ook een positieve kant: ze maken zich niet eenzijdig schuldig aan klimaatverraad.

%27Extinction+Rebellion+tussen+klimaat+en+verraad%27
© Dirk Hol

Klimaatverraad is wat anders dan klimaatontkenning. Klimaatontkenners ontkennen klimaatverandering. En als er wel klimaatverandering is, heeft dit volgens hen een natuurlijke oorzaak waar geen maatregelen voor nodig zijn. Klimaatverraders daarentegen erkennen het bestaan van een klimaatprobleem maar misbruiken het voor een andere agenda.

Het gevolg is dat er maatregelen worden genomen waar het klimaat niets mee opschiet en maatregelen die wel zinvol zijn niet worden genomen. De nepoorzaken die klimaatverraders aanvoeren worden door sommigen geloofd. Anderen doorzien dat de aangevoerde oorzaken ongeloofwaardig zijn en vertrouwen het hele klimaatverhaal niet meer. Zij sluiten zich aan bij de klimaatontkenners. Polarisatie in de samenleving is het gevolg.


Veganisten zijn klimaatverraders

De ergste klimaatverraders zijn de veganisten. Tegen de klippen op beweren ze dat veehouderij de belangrijkste oorzaak zou zijn van klimaatverandering. Als je daar logisch over nadenkt, kun je daar meteen vraagtekens bij zetten. Een koe kan nooit meer koolstof uitstoten dan het voer aan koolstof bevat. Het voer kan nooit meer koolstof bevatten dan het voedergewas in de vorm van CO2 uit de lucht heeft opgenomen. Een koe voegt dus niets toe aan de atmosfeer.

Klimaatverraders erkennen het bestaan van een klimaatprobleem maar misbruiken het voor een andere agenda.

Bennie Stevelink, Melkveehouder in Deurningen

Louise Fresco, voormalig voorzitter van Wageningen University & Research, heeft eens opgemerkt: ‘wie stopt met vlees eten omwille van het klimaat overschat zijn impact’.
Fossiele energie daarentegen verhoogt de koolstofmassa in het mondiale ecosysteem. Dit ecosysteem bevat een bepaalde hoeveelheid koolstof. Een deel zit in de lucht, een deel in planten en dieren en een deel in de grond als organische stof. Er vindt constant uitwisseling plaats.

Als de koolstofmassa wordt verhoogd, moet dit ergens blijven. Kan deze extra koolstof niet worden opgeslagen in extra planten en dieren of extra organische stof in de bodem dan kan het nergens anders blijven dan als CO2 in de lucht. Dat veroorzaakt opwarming van de aarde.

Zolang Extinction Rebellion actie voert tegen het gebruik van fossiele energie zijn ze echt met het klimaat bezig. Gaan ze op de veganistische toer dan maken ze zich schuldig aan klimaatverraad.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer