Hogere melkprijzen zijn in aantocht

Alle zuivelnoteringen eindigen voor de vijfde week op rij hoger dan de week ervoor. 'Het gevecht om de melk is heviger geworden', zegt Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO Nederland en zuivelmarktkenner. Melkveehouders hebben een hogere melkprijs ook echt nodig.

Hogere+melkprijzen+zijn+in+aantocht
© Burt Sytsma

De vraag naar melk neemt vanuit China en andere Oost-Aziatische landen iets toe. Doorgaans is Nieuw-Zeeland een grote leverancier naar deze regio, maar de verwachting is dat de melkproductie van dit land niet stijgt en juist lager zal zijn dan vorig seizoen. Ook in andere belangrijke exporterende zuivellanden wordt een lagere productie verwacht. Dit wordt mogelijk nog versterkt door de gevolgen van het weerfenomeen El Niño.

'In Nederland hebben we te maken met blauwtong en de verwachting is dat dit zal uitbreiden naar Duitsland en België', zegt Osinga. 'Dat heeft ook een effect op de melkproductie en dus de melkprijzen.'


Euro vrij zwak

Volgens de zuivelmarktdeskundige is nog niet zeker of de sterkere vraag uit China standhoudt. Positief is verder de euro-dollarverhouding. 'Op 17 oktober is er weer een Global Dairy Trade-veiling en dus is het belangrijk om die te volgen. De euro staat nu vrij zwak waardoor exporteren iets makkelijker gaat.'

De rentestijging en derogatieafbouw niet hakken er goed in

Hans Scholte, sectorleider melkveehouderij bij Flynth adviseurs en accountants

De oorlog tussen Hamas en Israël lijkt vooralsnog geen directe gevolgen te hebben voor de melkmarkt. Israël exporteert nauwelijks en voor een land in oorlog is zelfvoorziening belangrijk.

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft de prognose voor boerderijmelk voor het seizoen 2023-2024 naar boven bijgesteld. De verwachte melkprijs gaat naar 7,25 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo melkbestanddelen. Dat is een stijging van 50 cent ten opzichte van de vorige prognose in augustus. Omgerekend naar euro's ligt de verwachte melkprijs van Fonterra op 31,91 eurocent per kilo boerderijmelk.


Zuivelnoteringen van ZuivelNL

Ook in Nederland zet het herstel door. Sinds eind augustus eindigen alle zuivelnoteringen van ZuivelNL hoger dan de week ervoor. Bij verse boter kwam er vorige week 21 euro bij, wat een notering geeft van 475 euro per 100 kilo, exclusief btw. De notering van vollemelkpoeder ging 11 euro omhoog en mageremelkpoeder voor consumptiedoeleinden 9 euro. Die noteringen komen daardoor respectievelijk op 334 en 240 euro.



De notering van mageremelkpoeder voor diervoeders pluste met 7 euro naar 235 euro. Die van weipoeder ging 3 euro omhoog en komt op 73 euro uit.


Minimale melkprijs

Een stijging van de melkprijs is hard nodig om de hoge kosten voor melkveehouders te kunnen dekken. Daar weet Hans Scholte, sectorleider melkveehouderij bij Flynth adviseurs en accountants, alles van. Volgens hem hebben melkveehouders minimaal een melkprijs van 45 tot 46 euro per kilo melk nodig.

'Alle kosten zijn sinds vorig jaar omhooggegaan, al zijn die van voer en kunstmest weer iets gedaald. Maar vergeet het effect van de rentestijging en derogatieafbouw niet. Die hakken er goed in', zegt Scholte.


Rente

De rente ging van 1 à 2 procent naar 6 procent. De sectorleider melkveehouderij rekent voor dat deze stijging voor een gemiddelde melkveehouder met iets meer dan 1 miljoen kilo melk uitkomt op zo'n 4 cent per kilo melk.

De gevolgen van de derogatieafbouw schat Scholte op gemiddeld 2 cent per liter melk, afhankelijk van de intensiteit van het bedrijf en de mestafvoerkosten. 'Vergis je niet in die hogere mestafvoerkosten. In Noord-Holland betaal je nu al 20 euro per kuub.'

Scholte benadrukt dat er een groot verschil zit tussen het bedrijfsresultaat van de betere boeren en de gemiddelde melkveehouders. 'Dat verschil stijgt snel. De ene veehouder weet bij de productie van dik 1 miljoen liter melk 50.000 euro meer te verdienen dan een ander die jaarlijks evenveel melk produceert.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer