Efsa wil extra aandacht voor bioveiligheid vanwege vogeltrek

Nu het vogeltrekseizoen aanbreekt, wil de Europese voedselveiligheidsauthoriteit Efsa extra aandacht voor bioveiligheid. Zeker omdat op veel plaatsen de vogelgriep overzomerde, is het risico op uitbraken extra groot.

Efsa+wil+extra+aandacht+voor+bioveiligheid+vanwege+vogeltrek
© Pixabay

Zo zijn tussen 24 juni en 1 september vogelgriepuitbraken gemeld bij 482 wilde en 25 gehouden vogels in 21 Europese landen. Woensdag werd nog vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Denemarken.

Niet alleen vogels worden door het virus getroffen, ook wilde en gehouden vleesetende zoogdieren. Efsa vraagt daarbij speciale aandacht voor pelsdieren. Zo waren er in de eerder genoemde periode 26 uitbraken in pelsdierhouderijen, waar nertsen, rode vossen, poolvossen en gewone wasberen werden gehouden.

De dieren zijn waarschijnlijk besmet geraakt via wilde meeuwen, maar de Efsa sluit overdracht tussen pelsdierhouderijen niet helemaal uit. Wel vond er overdracht binnen het bedrijf zelf plaats, waarbij sommige dieren niet ziek werden.


Vermijd bloo

Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oordeelde dat het risico op infectie met het vogelgriepvirus (HPAI) in Europa laag blijft voor de algemene bevolking. Voor mensen die beroepsmatig of anderszins worden blootgesteld aan geïnfecteerde vogels of zoogdieren is dat laag tot matig. Om het risico op infectie verder te verminderen, raden deskundigen aan om blootstelling aan dode of zieke zeevogels of zoogdieren te vermijden.

Om een beter beeld te geven van de vogelgriepsituatie in Europa, heeft Efsa een verbeterde versie van de vogelgriepradar gepubliceerd. Gebruikers kunnen daarmee voorspellen wat de kans is dat vogelgriep bij wilde vogels wordt geïntroduceerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer