Blauwtong rukt snel op: besmettingen op 319 bedrijven

De virusziekte blauwtong breidt zich snel uit onder schapen en runderen. Uit een overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de ziekte deze week al op 319 bedrijven is vastgesteld.

Blauwtong+rukt+snel+op%3A+besmettingen+op+319+bedrijven
© Marcel Berendsen

Blauwtong dook begin deze maand voor het eerst op bij vier bedrijven in het Noord-Hollandse Wijdemeren en het Utrechtse Stichtse Vecht. LTO Nederland noemt de situatie zorgelijk.

Blauwtong kwam in Nederland voor het eerst voor in 2006. Het duurde toen tot 2008 voor de dierziekte weer uit Nederland was verdwenen, aldus Wageningen Bioveterinary Research, een onderdeel van Wageningen University & Research dat monsters van mogelijk met blauwtong besmette dieren test. De ziekte wordt overgebracht door knutten (kleine mugjes). Blauwtong is niet besmettelijk onder dieren en niet overdraagbaar naar de mens. Veel dieren overleven de ziekte niet.


Vierhonderd meldingen

Bij LTO zijn volgens portefeuillehouder Gezonde Dieren Jeannette van de Ven al meer dan vierhonderd meldingen van uitbraken binnengekomen. Daaronder zijn steeds meer runderbedrijven. LTO wil dat er zo snel mogelijk een veilig vaccin komt. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoekt of er in landen buiten Europa zo'n vaccin bestaat tegen het type blauwtong dat nu in Nederland heerst.

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht op basis van onderzoek door Royal GD dat heel Nederland al voor de winter besmet is en dat de infectie er na de winter nog is, omdat knutten mildere winters kunnen overleven, schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer.


Blauwtongbesmettingen doen zich tot nu toe vooral voor in Noord-Holland en Midden-Nederland (zie kaart), waar ook de eerste uitbraken waren. Zo zijn een kudde heideschapen en enkele runderen van het Goois Natuurreservaat in Hilversum besmet. Er zijn ook uitbraken in Flevoland en langs de Randmeren in Gelderland. Enkelen gevallen zijn vastgesteld in Overijssel, Friesland en Drenthe.


© NVWA

De NVWA neemt monsters in nieuwe gebieden om de verspreiding van de besmettingen in de gaten te houden. LTO ondersteunt getroffen veehouders, want die moeten deels zelf opdraaien voor de kosten die ontstaan door een uitbraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer