'Focus op jonge boeren, biologisch en doelsturing'

Jonge boeren en de biologische landbouw krijgen volgend jaar een flinke steun in de rug. Een algeheel perspectief voor de landbouw zal demissionair landbouwminister Piet Adema niet meer maken. Scherpe keuzes zijn wel gedaan.

%27Focus+op+jonge+boeren%2C+biologisch+en+doelsturing%27
© Dirk Hol

Het demissionaire kabinet trekt 175 miljoen euro uit voor de landbouw. Zo'n 100 miljoen euro daarvan is voor jonge boeren die een bedrijf willen overnemen, 50 miljoen euro gaat naar de biologische landbouw. Ter vergelijking: voor de uitkoop van piekbelasters is volgend jaar een kleine 300 miljoen euro beschikbaar.

Het geld komt uit het transitiefonds voor de landbouw. Een fonds van 24 miljard euro en vooral bedoeld om de stikstofaanpak te financieren. Het is maar de vraag of dat geld gereserveerd blijft voor de sector.

Kon het zittende kabinet de grote maatschappelijke problemen afkopen met veel geld, het komende kabinet zal het moeten doen met veel minder budget. Dat betekent dat het scherpe keuzes moeten worden gemaakt.

Toekomstperspectief begint met steun voor een nieuwe generatie

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Adema heeft die keuzes al gemaakt. Jonge boeren en de biologische landbouw krijgen voorrang. Ook de omslag van het zwaar bekritiseerde middelenbeleid naar doelsturing is een aanzet voor toekomstig beleid. De minister maakt 10 miljoen euro vrij om volgend jaar aan de slag te gaan met pilots en begeleiding.

De keuze van Adema voor jonge boeren en biologische landbouw is ook een beloning voor de inzet van belangenorganisaties NAJK en Biohuis in de maanden van onderhandelen over een mogelijk Landbouwakkoord.

De keuze voor de jonge boeren is natuurlijk sowieso meer dan terecht. De sector vergrijst immers in rap tempo. Een toekomstperspectief voor de sector begint met steun voor een nieuwe generatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer