'Wordt stikstof wel of niet controversieel verklaard?'

De spanning rondom veel politieke dossiers, waaronder stikstof, laait weer op. Dinsdag beslist de Tweede Kamer welke onderwerpen wel en welke niet controversieel worden verklaard.

%27Wordt+stikstof+wel+of+niet+controversieel+verklaard%3F%27
© Dirk Hol

De dossiers die niet meer worden behandeld, moeten wachten op een nieuw kabinet. Ze zijn dan controversieel.

Vorige week werden nieuwe onderzoeksresultaten bekend waaruit blijkt dat de natuur nog gevoeliger is voor stikstof dan tot nu toe werd gedacht. Een flinke tegenvaller.

De uitkoopregeling staat daardoor nog meer onder druk, nu blijkt dat een piekbelaster uitkopen minder stikstofwinst oplevert dan werd gedacht.

Niemand heeft baat bij nog meer vertraging op het stikstofdossier

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het opgetuigde transitiefonds van bijna 25 miljard euro lijkt harder nodig dan ooit om ook de verplaatsings-, extensiverings- en innovatieregelingen op te kunnen tuigen. Dit is belangrijk om boeren nabij Natura 2000-gebieden een keuze te bieden hoe zij stikstof willen reduceren.

Maar het transitiefonds moet nog worden goedgekeurd. Kiest de Tweede Kamer er dinsdag voor om het stikstofdossier niet controversieel te verklaren, dan kan het transitiefonds door de Eerste Kamer worden behandeld.

Het is te hopen dat het parlement kiest voor niet nog meer vertraging van de stikstofaanpak. Gebeurt dit wel, dan zou het zomaar pas volgend jaar zomer zijn voordat een nieuwe landbouwminister opnieuw aan de slag kan.

Niemand heeft baat bij nog meer vertraging op het stikstofdossier. Boeren, bouwers en burgers zitten al veel te lang in onzekerheid. Ook een oplossing voor Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders en interimmers kan niet wachten. De overheid heeft zichzelf immers verplicht dit voor 2025 op te lossen. Dat kan alleen als er voldoende stikstof is gereduceerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    50 %
  • Zondag
    16° / 9°
    40 %
  • Maandag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer