'Tjeerd de Groot zit op de wip'

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot uit het Friese Woudsend staat vier plekken lager op de kieslijst van zijn partij. In 2021 stond hij nog prominent op plek 8. Nu bekleedt hij voorlopig plek 12.

%27Tjeerd+de+Groot+zit+op+de+wip%27
© Dirk Hol

De Groot zit dus op de wip, want D66 staat op fors verlies. Van 24 zetels in 2021 naar hooguit tien in de peilingen nu. Het moet een forse tegenvaller zijn voor De Groot, die inmiddels zes jaar de landbouwportefeuille voert voor zijn partij. In september 2019 werd hij landelijk bekend met zijn oproep de veestapel te halveren. Het leidde tot massale boerenprotesten op het Malieveld in Den Haag.

De polarisatie was een feit. Boeren vertrouwden het kabinet vanaf dat moment totaal niet meer. De Groot meende de boeren en natuur een dienst te bewijzen door, zoals hij het zelf zei, 'de ongemakkelijke waarheid' op tafel te leggen. De uitspraak dreunt tot op de dag van vandaag nog na. Hij werd in één klap de aartsvijand van de boeren.

De Groot maakte het werk van toenmalig landbouwminister Carola Schouten nog moeilijker dan het op dat moment al was. Ook nadien bleef het Kamerlid olie op het vuur gooien met ferme uitspraken in de media. Hij schroomde niet om de volgende landbouwministers Henk Staghouwer en Piet Adema openlijk en persoonlijk te bekritiseren. Via Twitter liet hij boeren telkens weer weten 'dat ze aangepakt moesten worden'.

Boeren vertrouwden het kabinet vanaf dat moment totaal niet meer

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het heeft lang geduurd voor de partijtop van D66 doorkreeg hoeveel schade De Groot aanrichtte. Hij was de laatste maanden al merkbaar 'gemuilkorfd'. Nu lijkt De Groot te zijn afgestraft voor zijn manier van politiek bedrijven. In werkelijkheid leidde zijn rücksichtslose aanpak vooral tot woede, verbazing en een diepe verdeeldheid die het debat over de toekomst van de landbouw geen goed heeft gedaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer