Veulen geboren via ivf bij paarden op Universiteit Gent

De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Gent is er als tweede in de wereld in geslaagd om een veulen te verwekken met in-vitrofertilisatie (ivf), bevruchting van een eicel in het laboratorium. Dat biedt volgens de universiteit veel mogelijkheden voor de paardenhouderij.

Veulen+geboren+via+ivf+bij+paarden+op+Universiteit+Gent
© Universiteit Gent

Het veulen kreeg de naam PIVFI Dracarys DI08 en is nog maar het tweede ivf-veulen in de wereld, meldt Vilt. Het eerste veulen dat met ivf-techniek werd verwekt, is geboren in de Verenigde Staten. Daar komt ook de techniek vandaan om ivf bij paarden mogelijk te maken. Tot nu toe lukte het niet om het eicel van een paard te laten bevruchten met sperma in een petrischaaltje in het laboratorium. Een Amerikaanse onderzoeker ontwikkelde een stof die het wel mogelijk maakt. Die techniek is in Gent nu ook succesvol toegepast.

Voor het bevruchten van een eicel van een paard in het laboratorium werd tot nu toe gebruikgemaakt van de ICSI-techniek, waarbij een zaadcel rechtstreeks in de eicel werd gebracht. De nieuw ontwikkelde ivf-techniek is minder ingrijpend en goedkoper dan ICSI.

Met de ivf-techniek is het nu mogelijk om van succesvolle sportpaarden meerdere nakomelingen te krijgen zonder dat de merrie zelf drachtig hoeft te zijn. Die merrie kan dan doorgaan met haar sportcarrière. België is een van de landen die veel sportpaarden fokt. Ongeveer één op de drie paarden op de Olympische Spelen komt uit België.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer