De pijn van de boerin is ongekend

De documentaire De pijn op het platteland is op zaterdag 9 september in première gegaan tijdens de Dag van de Boerin. In theater Tiliander in het Brabantse Oisterwijk keek een volle zaal naar de verhalen van vier boerinnen uit Noord-Brabant en Zeeland. Zij delen in de documentaire hun eerlijke verhaal over het leven en werken op het platteland. Een leven vol uitdagingen als het gaat om stikstofproblemen, energiecrisis en de polarisatie in de maatschappij.

Documentairemaker Margo de Haas volgde vier krachtige boerinnen voor De pijn van het platteland. 'Ik had niet verwacht dat die pijn zo diep zou zitten. Dat heeft me geraakt, vanaf het eerste interview al. Dat bijvoorbeeld het dochtertje van een van de hoofdrolspelers op school wordt gepest omdat ze op een boerderij woont. Dat vond ik best heftig', licht ze toe.

De Haas koos er bewust voor om boerinnen aan het woord te laten. 'In de media zie je vaak dat de boer het woord voert als het over het bedrijf gaat. Maar in de praktijk vervult de boerin een grote rol achter de schermen met bijvoorbeeld de boekhouding. Naast haar vaste takenpakket op de boerderij runt zij ook nog eens de huishouding. De verhalen over hun drukke leven met de nodige zorgen over de toekomst bezorgde mij soms gewoon kippenvel. Ik hoop dat ik dat gevoel heb kunnen overbrengen in deze documentaire', zegt ze.

De première van de documentaire was alleen toegankelijk voor vrouwen. Na de vertoning was er een interactieve paneldiscussie waarbij dieper werd ingegaan op de thema's van de film. De pijn van het platteland is de komende tijd te zien in diverse filmhuizen in Noord-Brabant en Zeeland. De Haas hoopt dat de documentaire daarna ook landelijk te zien zal zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer