Dag van de Boerin zet zaterdag boerinnen in het zonnetje

Boerinnen worden zaterdag extra in het zonnetje gezet. Dit jaar worden op 11 september rond de vierhonderd verwenpakketten uitgepakt. 'Ons doel is om de Dag van de Boerin tot net zo'n bekend begrip te maken als Vader- en Moederdag', zegt kartrekker en pluimveehoudster Gerda Briene uit het Overijsselse Wierden.

Dag+van+de+Boerin+zet+zaterdag+boerinnen+in+het+zonnetje
© Vidiphoto

De verwenpakketten kunnen boerinnen naar eigen inzicht samenstellen en ruilen met collega-boerinnen. Een deel wordt verrast met een hart-onder-de-riempakket. 'Dit jaar waren er meer vrijwilligsters om zo'n pakket samen te stellen dan het aantal boerinnen dat is aangedragen', zegt Briene. 'Daarom worden sommige boerinnen, die om een of andere reden een extra steuntje nodig hebben, met een dubbel pakketje verrast.'

Briene ziet het initiatief met het jaar groeien, zeker de boerinnenswap. 'Het ruilen van een persoonlijk verwenpakket wint aan populariteit.' De Dag van de Boerin is volgens fijnedagvan.nl in 2009 in het leven geroepen en vastgesteld op 11 september. Het initiatief ging echt leven toen het via Facebook en Twitter (#dvdboerin of #dagvandeboerin) onder de aandacht werd gebracht.


Tweede zaterdag van september

De huidige organisatie van de boerinnendag bestempelt de spontane tweet die Briene in 2013 plaatste als de start van dag waarop boerinnen in het zonnetje worden gezet. 'Bovendien houden wij standaard de tweede zaterdag van september aan', stelt de pluimveehoudster.

Het initiatief is opgezet omdat achter elke succesvolle boer een belangrijke levenspartner staat: meestal betreft het de boerin. En zij krijgt volgens de organisatie doorgaans niet de eer die zij verdient. Naast meewerken op de boerderij (fulltime of parttime) houdt ze ook vaak het gezin en huishouden draaiende en zorgt voor de sociale component. De boerin zorgt voor de juiste balans 'voor en achter'. Dat zijn volgens de organisatie minstens net zo zware taken en daarom verdienen ze erkenning.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer