Piekbelastersaanpak niet effectief wegens focus op depositie

De huidige piekbelastersaanpak is niet effectief, omdat deze aanpak niet leidt tot meetbare verschillen in stikstofbelasting op Natura 2000-gebieden. Dat concludeert het Mesdag Zuivelfonds op basis van onderzoek dat de afgelopen drie jaar is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam.

Piekbelastersaanpak+niet+effectief+wegens+focus+op+depositie
© Archief Jelte

Volgens het Mesdag Zuivelfonds slaat slechts 10 procent van de ammoniakemissie neer binnen een straal van 500 meter rondom de bron, bijvoorbeeld een stal. 90 procent komt terecht in de stikstofdeken, op grotere hoogte en in combinatie met emissie uit bijvoorbeeld industrie en verkeer.

De onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam concluderen dat de concentratie ammoniak die te herleiden is naar de stal, afneemt naarmate de afstand tot de stal toeneemt. Dichtbij is 75 procent van de stikstofdepositie herleidbaar tot de stal. Op 500 meter is dat afgenomen tot 25 procent.

Volgens het Mesdag Zuivelfonds bewijst dit dat de piekbelastersaanpak niet de juiste weg is. 'In plaats van te sturen op depositie is het veel effectiever om te sturen op emissie door beheers- en technische maatregelen. Daar hebben niet alleen Natura 2000-gebieden baat bij, maar alle natuur', stelt het fonds.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer