D66'er Tjeerd de Groot dreigt Tweede Kamer te moeten verlaten

D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot, die een grote rol speelt in het stikstofdebat, staat net buiten de top tien van de zojuist bekendgemaakte conceptkandidatenlijst van D66. Het is daardoor de vraag of hij weer in de Tweede Kamer terechtkomt.

D66%27er+Tjeerd+de+Groot+dreigt+Tweede+Kamer+te+moeten+verlaten
© Dirk Hol

De afgelopen jaren stond De Groot vaak lijnrecht tegenover de agrarische sector, onder meer door uitspraken over halvering van de veestapel in Nederland en zijn vaak harde opstelling tegen de huidige landbouwpraktijk in ons land.

De lijsttrekker van D66 is klimaatminister Rob Jetten. Op plek twee staat de huidige fractievoorzitter Jan Paternotte. De hoogste nieuwkomer is Ilana Rooderkerk. Zij is nu nog fractievoorzitter voor D66 in de gemeenteraad van Amsterdam en staat op plek drie.


Flink verlies

Het is voor een groot deel van de kandidaten op de D66-lijst maar de vraag of ze daadwerkelijk kans maken om in de Tweede Kamer terecht te komen. De partij staat in verschillende peilingen op een flink verlies. Zo is de partij in de meest recente peilingen van Maurice de Hond en I&O goed voor zeven zetels, EenVandaag en Ipsos schatten D66 in op tien zetels. Dit zou een verlies van zeventien zetels betekenen ten opzichte van de huidige Tweede Kamer.

De lijst is nog niet definitief. De leden van D66 mogen nog zich er nog over uitlaten. Zo kan de plaats op de lijst van de kandidaten nog veranderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer