Tjeerd de Groot: Parkinson aanmerken als beroepsziekte onder boeren

Als het aan D66-Kamerlid Tjeerd de Groot ligt, wordt Parkinson aangemerkt als beroepsziekte onder boeren en tuinders. Hij diende donderdagavond in de Tweede Kamer een motie in die hiertoe oproept.

Tjeerd+de+Groot%3A+Parkinson+aanmerken+als+beroepsziekte+onder+boeren
© Dirk Hol

Volgens De Groot is er een toenemend aantal onderzoeken dat een verband legt tussen Parkinson en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ook wordt de ziekte in Frankrijk al erkend als beroepsziekte onder boeren en tuinders. Daarnaast stelt het D66-Kamerlid dat sectorpartijen in de Europese Unie studies naar de schadelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen hebben achtergehouden. Desondanks zijn er volgens hem genoeg onderzoeken die het verband leggen.

Landbouwminister Piet Adema zei in een reactie dat het RIVM momenteel bezig is met een groot, meerjarig onderzoek naar de gezondheidseffecten van gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij wordt ook naar Parkinson gekeken en de blootstelling van boeren en tuinders aan gewasbeschermingsmiddelen.

Adema ontraadt de motie van De Groot, omdat hij de uitkomsten van het onderzoek wil afwachten. Wel zegde de minister toe dat hij het signaal dat rapporten niet op tafel komen, zal doorgeven aan het RIVM.


'Geen causaal verband'

Eerder deze week liet het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) nog weten dat er vooralsnog geen causaal verband kan worden aangetoond tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het voorkomen van Parkinson.


'De problemen met Parkinson lijken vooral een erfenis te zijn uit het verleden. Dat kan wel teruggaan tot dertig jaar geleden. Toen werden nog meer middelen gebruikt en was er ook minder aandacht voor blootstelling van toepassers en omwonenden', stelt Jessica Broeders, toxicoloog bij het Ctgb.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer