Coalitiepartijen botsen in debat geuroverlast: 'Onverantwoord wat D66 doet'

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is woensdagavond tijdens een Kamerdebat over geuroverlast in botsing gekomen met Erik Haverkort (VVD) en Jaco Geurts (CDA). Laatstgenoemde zegt 'te twijfelen aan de verstandelijke vermogens van De Groot'.

Coalitiepartijen+botsen+in+debat+geuroverlast%3A+%27Onverantwoord+wat+D66+doet%27
© Dirk Hol

De Groot diende bij het tweeminutendebat twee moties in waarin hij oproept om geurnormen aan banden te leggen. De norm voor geurhinder binnen de bebouwde kom is nu 3 odeur, maar gemeenten mogen naar eigen inzicht afwijken tot een maximum van 14 odeur. Een van de bronnen voor geuroverlast is de veehouderij.

De Groot wil de wetgeving zo aanpassen dat de norm van 3 odeur niet meer dan twintig dagen per jaar mag worden overschreden en de norm van 14 odeur niet meer dan tien dagen per jaar. Het voorstel van de D66'er deed de wenkbrauwen fronsen van coalitiepartners VVD en CDA. 'Ik twijfel aan de verstandelijke vermogens van Tjeerd de Groot', zegt Jaco Geurts (CDA). 'Realiseert hij zich wel dat dit een bouwstop tot gevolg heeft die de woningbouw in Nederland volledig op slot zet?'


Geen ruimte

Volgens Geurts betekent zo'n bouwstop nog meer onzekerheid, niet alleen voor agrarisch ondernemers maar ook voor mkb'ers. Hij kreeg bijval van Erik Haverkort van de VVD. 'Het is onverantwoord wat D66 hier doet. Waarom wacht De Groot niet tot de staatssecretaris met een goed doordacht voorstel komt? Waarom is het nou nodig om het voor alle gemeenten even zo te regelen? Dit geeft geen ruimte voor lokaal maatwerk.'

Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) voelt weinig voor de moties van De Groot. Zij ontraadt ze. 'Deze voorgestelde wijziging zit woningbouw in de weg. Gemeenten gaan zelf over afwegingen in hun ruimtelijke ordening. Bovendien lopen de moties ook voor op een stuk waar ik sowieso nog mee kom.'

Dinsdag 28 maart wordt er door de Tweede Kamer gestemd over de moties die vanavond zijn aangekondigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer