Uien overladen met nieuwe hooglosser van Loonbedrijf Tamminga

De kop is eraf voor de nieuwe tandemas hooglosser van Loonbedrijf Tamminga in het Groningse Harkstede. Vrijdag gebruikte het bedrijf de Dezeure Trans D25 HD Drive met asaandrijving voor het eerst. 'Het direct overladen van de uien naar de vrachtwagen scheelt de ondernemer een volledige werkgang', zegt eigenaar Jan Tamminga.

Uien+overladen+met+nieuwe+hooglosser+van+Loonbedrijf+Tamminga
© Koos van der Spek

De tussenloswagen werd ingezet bij Loonbedrijf Haaijer in het Groningse Veelerveen om de uien op te laden en over te hevelen naar de vrachtwagen voor transport naar de verwerker. 'Wij rooien zelf geen uien, maar bieden puur de wagen aan', legt Tamminga uit. 'Van zowel Haaijer als de chauffeur van de trekker hebben we een positieve terugkoppeling gehad. Ze ervaren het als gemakkelijk en het scheelt een volledige werkgang.'

Loonbedrijf Tamminga focust zelf vooral op de bietenteelt. 'We kregen het afgelopen jaar meermaals de vraag of we ook bieten kunnen overladen. Dit voorkomt troep op de weg', zegt Tamminga. Vanuit dat oogpunt is besloten om te investeren in de tandemas hooglosser. 'In de bietensector zie je ook veel zelfbouw. Daar is op zich niets mis mee, maar het had niet onze voorkeur om een oudere machine om te laten bouwen.'


Loonbedrijf Tamminga heeft de nieuwe hooglosser voor het eerst gebruikt bij Haaijer in Veelerveen. Daar werden de uien opgeladen en vervolgens direct overgeheveld naar de vrachtwagen.
Loonbedrijf Tamminga heeft de nieuwe hooglosser voor het eerst gebruikt bij Haaijer in Veelerveen. Daar werden de uien opgeladen en vervolgens direct overgeheveld naar de vrachtwagen. © Koos van der Spek


Getrokken kipper

Tamminga omschrijft de wagen zelf als een getrokken kipper met aangedreven assen. De laadbak omvat onder meer een hydraulisch neerklapbare opzet aan de linker- en rechterzijde, een hydraulische vergrendeling met volgorde ventiel, een enkelwerkende hydraulische achterklep, stalen zijwanden met horizontale profilering en een geprofileerde versterkte bovenrand. 'De wagen wordt op afstand bestuurd door de chauffeur van de trekker', voegt de eigenaar van het loonbedrijf toe.

Behalve bij bieten en uien is de hooglosser ook inzetbaar bij aardappelen en wortelen. 'Ik denk dat de wagen vooral van meerwaarde is voor ondernemers die land op afstand hebben. Dan scheelt het gewoonweg tijd', zegt Tamminga. Toepassing op een minder vlakke ondergrond is volgens hem uitdagender. 'Ik verwacht ook dat ondernemers die het logistiek voor elkaar hebben en de ruimte hebben, het blijven doen zoals ze altijd al deden. Maar voor ons bedrijf is dit een mooie toevoeging.'


Loonbedrijf Tamminga heeft geïnvesteerd in een hooglosser of tussenloswagen, speciaal voor rooiproducten als uien, aardappelen, bieten en wortelen.
Loonbedrijf Tamminga heeft geïnvesteerd in een hooglosser of tussenloswagen, speciaal voor rooiproducten als uien, aardappelen, bieten en wortelen. © Koos van der Spek

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer