Middelenbesparing en bestrijding aardappelopslag met EcoRobotix

Bespuiten met de EcoRobotix ARA spotsprayer leidt dankzij de hoge precisie tot een flinke middelenbesparing. Daarnaast is de machine geschikt voor het bestrijden van aardappelopslag. Dat werd vorige week duidelijk tijdens de Uiendag in het Zeeuwse Colijnsplaat.

'Het is een spotsprayer die op basis van camerabeelden het gewas herkent en dan in dezelfde werkgang bespuit', licht Jorick Lambers van Doorgrond toe. 'We hebben situaties gezien waarbij we 95 procent minder middelen hebben gebruikt.'

Afgelopen seizoen bespoten elf machines 3.200 hectare. Er kan een werkcapaciteit van 2,5 à 3 hectare per uur worden gehaald. 'Het krimpende middelenpakket en de aardappelopslag worden een steeds groter probleem. Daar is de machine goed voor in te zetten', zegt Lambers.


Restvloeistof

Een nadeel is dat niet op voorhand precies bekend is hoeveel middel er nodig is. 'Met meer gebruikerservaring is dat beter in te schatten, maar nu is er nog kans op restvloeistof', zegt Lambers.

De machine kost 105.000 euro. Daarnaast is er een algoritmepakket nodig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer