Akkerbouwer tevreden met uienoogst na lastig seizoen

Akkerbouwer Harmannus Begeman in het Groningse Nieuwe Pekela haalde woensdag de eerste zaaiuien van het land. Na een moeilijk groeiseizoen is de teler niet ontevreden over de bruto-opbrengst van 50 ton per hectare.

Akkerbouwer+tevreden+met+uienoogst+na+lastig+seizoen
© Koos v.d. Spek

'Deze uien hebben ongeveer een week op zwad gelegen', zegt Begeman. 'Dit is het eerste perceel dat we hebben opgeladen. Nu is het te warm. Het oogsten en opladen ligt op het moment even stil, want we weten dat sommige rassen gevoelig zijn voor zonnebrand. Dat moeten we voorkomen.'

De 3 hectare roze uien die de Groningse akkerbouwer woensdag de bunker in draaide en naar de boerderij bracht, worden afland verkocht via Agrifirm. Begeman zaaide de uien eind april. Aan de late kant. 'Het was allemaal niet ideaal. De grond was nog lang nat en koud. Daarna viel de opkomst tegen', vindt hij. 'De stand had wat dikker gemogen en er was ook wat plantuitval.'


Onkruidbestrijding

Daarnaast viel volgens de uienteler de onkruidbestrijding tegen. 'Het perceel was zeker niet schoon. Het leek erop dat het gewas de herbiciden niet goed heeft kunnen opnemen. Schoffelen is lastig hier op de lichte dalgrond.' Verder beregende Begeman het perceel drie keer tijdens de warme en droge periode in juni.


De uienvlieg heeft hij goed onder controle kunnen houden. Begeman doet mee met de Steriele Insecten Techniek (SIT) van HLB. 'Wat betreft ziekten- en plagendruk dit groeiseizoen mag ik niet klagen.'

Begeman teelt in samenwerking met een collega-akkerbouwer circa 45 hectare zaaiuien. De ondernemer verwacht dit jaar ook van de andere percelen een ondergemiddelde oogst. Of hij daar wakker van ligt? 'Beter een ons te weinig, dan een pond te veel. De prijs moet het goed maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer