Speciale hakselaar verslikt zich niet in vezelhennep

De teelt van vezelhennep wint aan populariteit. Maar voor de oogst zijn stevige machines nodig die worden aangepast met degelijke lagers, afdichtingen en een goede geleiding van het gewas, zodat ze zich niet verslikken in het taaie materiaal.

Speciale+hakselaar+verslikt+zich+niet+in+vezelhennep
© Frits Huiden

Vezelhennep bestaat voor een kwart uit vezel, voor 55 procent uit hout en het restant is stof. Het gewas is geschikt voor de bouw en isolatiematerialen, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt als stalstrooisel en bijvoorbeeld in de auto-industrie voor het maken van een dashboard.

Door wetgeving rond CO2-uitstoot is de bouwsector steeds vaker genoodzaakt te kiezen voor het duurzame biobased materiaal vezelhennep. Hempflax en Dun Agro Hemp Group, beide uit Oude Pekela zijn al jaren internationaal specialist in de teelt en verwerking van het gewas. Hemplax verwerkt jaarlijks zo'n 2.500 hectare hennep. Sinds enkele jaren is daar vanuit Friesland het bedrijf Green Inclusive bijgekomen. Zij verwerken ruim 600 hectare bij Nederlandse agrariërs.

De teelt is grotendeels uit te voeren met standaard machines. Alleen bij de oogst zal een standaard hakselaar snel sneuvelen. De lange, sterke vezels wikkelen zich om draaiende delen, slopen afdichtingen van lagers en kunnen zelfs stalen assen doormidden 'slijpen'.

Grootste gevaar is dat de machine vastloopt in het vezelrijke product

Gerard Hosper, projectmanager CANN

Daarom ontwikkelden de partijen zelf weerbaar oogstmaterieel. Hempflax werkt bijvoorbeeld samen met John Deere-dealer GroeNoord en bouwt onder de naam CANN een John Deere 7800i-hakselaar met Kemperbek om.

'Het grootste gevaar zit hem erin dat de machine vastloopt. Gevolg is dat je een tijd aan het materiaal staat te plukken om de stengels eruit te krijgen en de machine weer te laten draaien', weet Gerard Hosper van CANN.

Doel is om het 3,5 meter hoge gewas af te maaien, in lange delen van 50 tot 70 centimeter te hakselen en direct op zwad achter te laten. Dan kan het het twee weken verweren, ofwel roten, tot het wordt geschud, geharkt en in pakken wordt geperst om verder te verwerken in een fabriek.


Een kwart van de plant is vezel en kan zeer taai zijn voor hakselaars en oogstmaterieel.
Een kwart van de plant is vezel en kan zeer taai zijn voor hakselaars en oogstmaterieel. © Frits Huiden

Om het gewas in lange delen op zwad te krijgen, is de standaard rijonafhankelijke Kemper-bek van 4,5 meter gekozen. Hosper: 'Een bek van 6 meter werkt ook goed, maar geeft wat te grote zwaden, wat minder goed uitpakt bij het roten. In plaats van V-snaar aangedreven torpedo's op de zijden, zijn deze nu onafhankelijk hydraulisch aangedreven en worden ze alleen gebruikt om verstopping tegen te gaan.'

Belangrijkste is volgens Hosper om alle lagers en draaiende delen goed af te schermen om wikkelen en vastlopen te voorkomen. 'Bovenop de trommels ligt excentrisch een autoband tegen ophopingen.'


Kooi met één mes

Van de hakselaar zijn de gehele hakselkooi en behuizing na de vier invoerrollen vervangen voor een kooi met slechts één mes. De kooi draait met 300 toeren en laat het gewas direct onder de hakselaar vallen op het zwad. De rest van het hakselkanaal na de kooi met kneuzer, blower en blaaspijp wordt dus niet gebruikt. 'Binnen een dag is de hakselunit om te wisselen voor gebruik in gras of mais.'

Green Inclusive werkt voor zijn mechanisatie nauw samen met Claas-importeur Kamps de Wild. Het Duitse bedrijf Wittrock is ook een pionier in deze teelt en verhandelt en bouwt aan machines voor de oogst. Bij de Claas Jaguar 950-hakselaar die Green Inclusive gebruikt, is de invoer permanent verwisseld.


Claas-importeur Kamps de Wild levert een Xerion met hakselunit.
Claas-importeur Kamps de Wild levert een Xerion met hakselunit. © Frits Huiden

Hoewel Claas zelf een eigen Orbis-rijonafhankelijke maisbek bouwt, koos Kamps de Wild toch voor een Kemperbek van 4,5 meter. Productmanager Hessel Heida: 'Voor hennep vinden wij het beter werken als de binnenste rotoren kleiner zijn, zoals de Kemper heeft. In maisgewas vinden wij de Orbis met zijn grotere rotoren weer beter.'

Kamps de Wild leverde aan Green Inclusive ook een compacte hakselunit die bestaat uit hetzelfde type Kemper-maaibek en hakselkooi op één frame. Deze is in de driepuntshef te hangen van een Claas Xerion 4200 Trac VC met draaibare cabine. Omdat de hakselunit ook snel is af te koppelen, blijft de Xerion breed inzetbaar.


In Nederland mogen henneptoppen niet apart worden geoogst

CANN en Dun Agro Hemp Group werken in het buitenland met zelfrijders die met een hooghangende stengelstripper het eiwitrijke blad van de bovenste 70 centimeter maait. Dit wordt verzameld in een bunker of aanhanger, meestal voor veevoer. Tegelijk maait de rijonafhankelijke bek daaronder de rest van de plant tot de grond toe af. CANN gebruikt hiervoor een John Deere T670i Doublecut-schudder-combine met Kemper-bek en Deere 616R-maaibord. DunAgro gebruikt Agrifac-bietenrooiers en de Claas Xerion. In Nederland is dit verboden door de cannabidiol (CBD) in de planttop. Hennep telen mag alleen voor de vezels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer