Kuipers: 'Verkoop rauwe melk van ander bedrijf mogelijk'

Demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet wel mogelijkheden voor de verkoop van diepgevroren rauwe melk op een boerderijwinkel, waarbij de rauwe melk niet afkomstig is van het eigen bedrijf, maar van een of meerdere melkveebedrijven in de nabije omgeving. Dat antwoordt hij op schriftelijke Kamervragen die zijn gesteld door Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP).

Kuipers%3A+%27Verkoop+rauwe+melk+van+ander+bedrijf+mogelijk%27
© Dirk Hol

Kuipers is bezig om de wet te veranderen om onder meer dit mogelijk te maken. De gewijzigde regels zijn al besproken in het Regulier Overleg Warenwet. De verkoop van rauwe melk van andere diersoorten dan koeien wordt ook geregeld. Voor alle rauwe melk gaat een maximale bewaarduur van 72 uur gelden en de melk moet regelmatig op de aanwezigheid van bacteriën worden onderzocht.

'Gezien deze toenemende borging bij de veehouder is een verruiming van de afzetmogelijkheden van diepgevroren rauwe melk mogelijk', schrijft de minister. De verkoop van diepgevroren rauwe melk in plaatselijke winkels en verzending ervan aan de consument worden toegestaan. Hieronder vallen ook boerderijwinkels. De verruimde afzetmogelijkheden gelden alleen voor diepgevroren rauwe melk, niet voor gekoelde rauwe melk.

De regels die worden aangepast, zijn gericht op plaatselijke detailhandel. Distributie van rauwe melk via bijvoorbeeld distributiepunten valt volgens Kuipers niet onder plaatselijke detailhandel en blijft dan ook verboden. De regels voor de consumentenverkoop van rauwe melk worden waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2024 afgerond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer