Sojateelt rukt op, maar er valt nog veel te leren

Het areaal verse sojabonen groeit. De interesse vanuit de markt neemt toe en het gewas levert veel punten op binnen de ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Daarbij heeft het als vlinderbloemig gewas minder kunstmest nodig. Maar met de teelt heeft Nederland nog relatief weinig ervaring en dat zorgt voor de nodige uitdagingen.

Sojateelt+rukt+op%2C+maar+er+valt+nog+veel+te+leren
© Job Hiddink

Dat werd maandagavond duidelijk bij een veldbezichtiging op een biologisch en gangbaar perceel in Flevoland. Daar werden ervaringen gedeeld over de teelt in de afgelopen jaren en het lopende groeiseizoen. De teelt van verse sojabonen in Flevoland binnen het initiatief Dutch Edamame, onderdeel van het project Growing Green Proteïns is bezig aan zijn vierde teeltseizoen.

'Het areaal binnen Dutch Edamame beslaat dit jaar zo'n 50 hectare, waarvan 4 hectare gangbaar en de rest biologisch. Maar in heel Flevoland groeit er bijna 300 hectare', stelt Jan Groen vast. Hij is directeur van afzetorganisatie Green Organics, ketenpartner van het initiatief.


Biologisch akkerbouwer Wouter Klaasse Bos in Dronten zaaide op 10 juni en verwacht de sojabonen tegen half september te oogsten.
Biologisch akkerbouwer Wouter Klaasse Bos in Dronten zaaide op 10 juni en verwacht de sojabonen tegen half september te oogsten. © Job Hiddink

Groen noemt het project Dutch Edamame, dat in 2018 startte, tot dusver een succesvol proces. Maar wel een van lange adem. 'De teelt van verse sojabonen luistert nauw. Het ras, zaaimoment, de opname van stikstof en bodemgesteldheid zijn de meest bepalende aspecten voor een geslaagde teelt.' Dutch Edamame is tevens de merknaam waaronder de verse sojabonen worden vermarkt.

Dit seizoen zie ik er bijna geen stikstofknolletjes onder zitten

Wouter Klaasse Bos, biologisch akkerbouwer in Dronten

Rhizobiumbacterie

Biologisch akkerbouwer Wouter Klaasse Bos in Dronten noemt de werking van rhizobium van essentieel belang voor een goede opbrengst. Deze bacterie stimuleert de vorming van stikstofknolletjes op het wortelgestel van sojaplanten en verbetert daarmee de stikstofopname.

'Dit seizoen zie ik er bijna geen stikstofknolletjes onder zitten. Daarom heb ik vlak voor de bloei bemest met protamylasse. Het gewas heeft vanaf dat moment baat bij stikstof en als er geen knolletjes zitten, moet je bemesten. Het heeft wel iets geholpen', geeft Klaasse Bos aan. Protamylasse, ingedikt aardappelvruchtwater, is kalirijk maar kan ook snel stikstof afgeven.

Klaasse Bos zaaide op 10 juni en verwacht de sojabonen tegen half september te oogsten. 'Het gewas begint al wat geel te kleuren en er zit een lichte sclerotinia-aantasting in', constateert hij. De teler experimenteerde dit jaar met een rijafstand van 37,5 en 50 centimeter. Op het oog lijkt het stuk met 50 centimeter rijafstand gunstiger. 'Hier was de opkomst beter en door de ruimere afstand komt de zon goed tussen het gewas. Ook zijn de peulen beter ontwikkeld.'


NKG pakt dit jaar slecht uit

Akkerbouwer Harry Schreuder in Swifterbant zaaide zijn gangbare sojabonen op een perceel waar hij de afgelopen jaren niet-kerende grondbewerking (NKG) toepaste. Het gewas lijkt gezond, maar is minder ver dan bij Klaasse Bos en staat wat ongelijkmatig. Schreuder: 'NKG pakte dit voorjaar niet goed uit. Wortels groeien meer horizontaal en dan krijg je alleen bovenin stikstofknolletjes. Voor de aanmaak hiervan is namelijk zuurstof nodig.'


Verse sojabonen bij akkerbouwer Harry Schreuder in Swifterbant.
Verse sojabonen bij akkerbouwer Harry Schreuder in Swifterbant. © Job Hiddink

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer