Juli vrij nat, neerslagtekort zakt naar 180 millimeter

Juli was een maand met vrij normaal Hollands zomerweer. Wel was het een natte maand met gemiddeld over het land 103 millimeter regen tegen 80 millimeter normaal. De regionale verschillen zijn groot. Dat meldt Weeronline.nl.

Juli+vrij+nat%2C+neerslagtekort+zakt+naar+180+millimeter
© Harm de Ruiter

Door het wisselvallige weerbeeld van vorige week en de vele neerslag die er is veel gevallen is het neerslagtekort gezakt naar ongeveer 180 millimeter. Daarmee behoort 2023 niet meer tot de vijf droogste jaren ooit gemeten.

Het natst was het in het oosten en noordoosten van het land. Hoeveelheden van ruim 140 millimeter waren hier geen uitzondering. Het droogst was het in het zuidwesten van het land. Hier viel 60 tot 80 millimeter.

Op 5 juli viel in het midden en westen van het land veel regen. Op uitgebreide schaal viel toen 20 millimeter. Dit kwam door de zwaarst gemeten storm ooit Poly. De zwaarste windstoot werd die dag gemeten bij het Noord-Hollands IJmuiden en bedroeg 146 kilometer per uur.


Zonuren

De gemiddelde temperatuur was 18,1 graden tegen 18,3 graden normaal. De zon ging regelmatig schuil achter de wolken, maar het aantal zonuren bleef niet eens ver achter dan gebruikelijk. Het aantal zonuren was 215 uur tegen 221 uur normaal.

Dat de gemiddelde temperatuur iets onder normaal is uitgevallen, is volgens Weeronline vooral te wijten aan het licht wisselvallige zomerweer dat de boventoon voerde. Een doorstaande zuidwestenwind zorgde regelmatig voor de aanvoer van buien of neerslaggebieden richting Nederland. De hitte die in Zuid-Europa prominent aanwezig was, bereikte Nederland hierdoor niet.


Zomerse dagen

Het licht tegenvallende zomerweer van deze maand is ook terug te zien in het aantal zomerse dagen. In het Utrechtse De Bilt steeg de temperatuur op zes dagen naar 25 graden en meer. Normaal gesproken komt het negen keer tot een zomerse dag in De Bilt. De laatste zomerse dag was op 15 juli. Toen werd het 26,2 graden in De Bilt.

De afgelopen twee weken verliepen een stuk frisser dan normaal met maxima die veelal rond de 20 graden uitkwamen. De gemiddelde maximumtemperatuur in een julimaand bedraagt 22,6 graden.


Eén tropische dag

In juli werd slechts één keer een tropische dag in De Bilt gemeten. Normaal gesproken zijn dat twee dagen. Op 8 juli werd het in De Bilt 32,2 graden. Dit is ook meteen de hoogste temperatuur die deze maand werd genoteerd in De Bilt en ook de warmste 8 juli ooit gemeten.

De landelijk hoogste temperatuur werd ook op 8 juli genoteerd. In het Limburgse Arcen werd het maximaal 34,8 graden, tot dusver is dit ook de warmste dag van het jaar. De laagste maximumtemperatuur werd op 5 juli genoteerd. In het Groningse Lauwersoog werd het toen 16,3 graden.


Laagste minimumtemperatuur

De laagste minimumtemperatuur op het hoofdstation De Bilt werd genoteerd op 25 juli: 8,4 graden. Op 21 juli werd de laagste minimumtemperatuur van ons land gemeten in het Drentse Eelde met 7,0 graden. Ook de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse werden deze ochtend verrast door de lage temperaturen.

De meeste zonuren waren voor Lauwersoog met 238 zonuren. De minste zonuren waren voor het Gelderse Deelen met 195 uur. In De Bilt scheen de zon 201 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer