USDA stelt opnieuw oogstprognose tarwe naar beneden bij

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft de wereldwijde oogstverwachting voor tarwe met 3 miljoen ton naar beneden bijgesteld in vergelijking met vorige maand in het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van augustus. Dat komt vooral door een lagere productie in China.

USDA+stelt+opnieuw+oogstprognose+tarwe+naar+beneden+bij
© Burt Sytsma

USDA voorspelde in het Wasde-rapport van juli nog een wereldwijde tarweoogst van 796 miljoen ton. In het augustusrapport gaat het Amerikaanse landbouwministerie uit van 793 miljoen ton.

Behalve in China heeft USDA ook de tarweproductie in Spanje, Litouwen en Roemenië verlaagd vanwege de droogte. Daarentegen schroeft het landbouwministerie de oogstvoorspelling in Oekraïne en Kazachstan op. De tarweproductie in Oekraïne wordt nu ingeschat op 21 miljoen ton. Dat is 3,5 miljoen ton meer dan de voorspelling in juli.


Minder consumptie

De verwachte wereldwijde consumptie heeft USDA met 3,4 miljoen ton naar beneden gebracht tot 796,1 miljoen ton. Verklaring daarvoor is het lagere voer- en reststoffengebruik in de Europese Unie en het verminderde voedsel-, zaad- en industrieel gebruik door China.

De internationale handel in tarwe schat het Amerikaanse landbouwministerie 2,2 miljoen ton lager in en staat nu op 209,4 miljoen ton. Dat heeft te maken met een verminderde export door Canada en de Verenigde Staten.


Export Oekraïne onveranderd

Verder staat in het Wasde-rapport dat ondanks de hogere productie in Oekraïne de export van het land op 10,5 miljoen ton blijft staan. Ook het feit dat Rusland sinds half juli uit de graandeal is gestapt, is tot dusver niet terug te zien in de cijfers. De graandeal moest het veilige vervoer van Oekraïens graan over de Zwarte Zee naar de rest van de wereld garanderen.

Tot slot heeft USDA de berekende theoretische tarwevoorraad voor 2023/2024 verlaagd met 0,9 miljoen ton tot 265,6 miljoen ton. Dat is de laagste stand sinds 2015/2016.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer