Noteringen van boter en mageremelkpoeders stijgen

Bij de officiële zuivelnoteringen van ZuivelNL is er deze week een plus van 2 euro voor verse boter, die daarmee op 437 euro komt. Ook de noteringen van de mageremelkpoeders stijgen. De Global Dairy Trade in Nieuw-Zeeland liet juist een daling van 4,3 procent zien.

Noteringen+van+boter+en+mageremelkpoeders+stijgen
© Flynth

Bij de Nederlandse zuivelnoteringen is de notering van vollemelkpoeder gelijk aan vorige week, namelijk 335 euro. De notering van mageremelkpoeder voor consumptiedoeleinden stijgt met 3 euro naar 223 euro. De notering van mageremelkpoeder voor veevoerdoeleinden noteert met 215 euro zelfs 4 euro hoger dan vorige week. De notering voor weipoeder blijft stabiel op 52 euro.



Volgens Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO Nederland en kenner van de zuivelmarkt, is de handel rustig op dit moment. 'Dat zegt vooral iets over de vakantiestemming. Inkopers hebben zich wel ingedekt voor het moment en gokken op deals voor het vierde en eerste kwartaal. Maar aanbieders wachten ook nog even af. Er is namelijk genoeg economisch, klimaat- en geopolitiek nieuws om markten weer in beweging te brengen.'


De Nieuw-Zeelandse Global Dairy Trade (GDT) laat een daling zien. Dit is een belangrijke veiling die wordt erkend als een goede weergave van het sentiment op de wereldmarkt. De gemiddelde prijs van zuivelproducten op het GDT-handelsplatform van dinsdag was 4,3 procent lager. De prijsindex komt daarmee op 918 punten, het laagste niveau sinds september 2020. Destijds speelde de lockdown vanwege de coronapandemie.



Sinds 1 maart 2023, toen de prijsindex nog op 1593 stond, zet deze index een behoorlijke daling in. Op 2 mei was deze nog 1020. Bij de notering van dinsdag drukt vooral vollemelkpoeder met een min van 8 procent hard op de index. Bij boter was de schade beperkt met een min van 0,7 procent, terwijl botermelkpoeder juist een plus van 9,9 procent noteerde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer