Neerslagtekort loopt terug maar grondwaterstanden zijn nog laag

Het wisselvallige weer van de afgelopen periode is terug te zien in het neerslagtekort dat steeds kleiner wordt. Binnenkort hoort 2023 niet meer bij de 5 procent droogste jaren ooit.

Neerslagtekort+loopt+terug+maar+grondwaterstanden+zijn+nog+laag
© Twan Wiermans

De extreem droge, warme en zonnige maand juni zorgde voor een fors neerslagtekort, waardoor dit jaar onderweg leek om zich te nestelen tussen de droogste jaren ooit. Maar met de gevallen neerslag en verwachte regen van de komende tijd lijkt daar voorlopig geen sprake van.

De lange droge periode heeft wel nog altijd zijn weerslag op de grondwaterstanden, meldt weeronline.nl. Op veel plekken, met name in het noorden, bevinden de grondwaterstanden zich ruim onder het langjarige gemiddelde. Ook zijn de waterstanden van de Rijn en IJssel momenteel een stuk lager dan gebruikelijk. Maar dat gaat op korte termijn veranderen, door stevige regen in Zwitserland wordt de Rijn weer aangevuld.

In het zuiden en westen is het neerslagtekort momenteel het grootst. Lokaal komen hier tekorten van wel 240 millimeter neerslag voor. In de oostelijke provincies ligt dit veelal tussen de 150 en 210 millimeter.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer