Eerste helft van de zomer was droog, maar er is nog voldoende water

De meteorologische zomer is halverwege en was droog, recordwarm en bijzonder zonnig. Toch is er op enkele regio's na op landelijk niveau nog voldoende water beschikbaar.

Eerste+helft+van+de+zomer+was+droog%2C+maar+er+is+nog+voldoende+water
© Studio Van Assendelft

De gemiddelde temperatuur in de eerste helft van de zomer bedroeg 19,3 graden, waar het langjarige gemiddelde niet verder komt dan 16,6 graden. De temperatuur in de zomer tot nu toe is volgens weersite Weeronline.nl gelijk aan die van 1976, wat nog altijd het droogste jaar ooit gemeten is.

Juni was extreem droog en dat kwam vooral door de eerste helft van die maand. Toen viel er nergens in het land regen van enige betekenis. In de tweede helft viel vooral in het oosten van het land de nodige regen, maar in de kustgebieden kwam de teller op veel plekken niet verder dan 10 millimeter.


Onweersbuien

Juli is wat dat betreft wat beter. Gemiddeld viel er tot zaterdag 15 juli 40,8 millimeter regen. Dit werd vooral veroorzaakt door enkele heftige onweersbuien, waardoor de regionale verschillen groot zijn. Vooral in het noorden en midden van het land viel veel. In delen van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg stokte de regenmeter op 10 tot 15 millimeter.

Waar er in de eerste helft van een normale zomer acht zomerse en één tropische dag worden genoteerd, waren dit er in 2023 21 zomerse en drie tropische dagen. De zon scheen dan ook flink tot nu toe. Gemiddeld werden er 451 zonuren gemeten, tegen 316 normaal. Juni was met 328 uur aan zonneschijn zelfs de zonnigste maand ooit gemeten, weet Weeronline.

Hoewel er regionaal maatregelen getroffen moeten worden om de droogte-effecten te bestrijden, is er op landelijk niveau nog voldoende water beschikbaar. Dat blijkt uit de Droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland.

Op dit moment is er voldoende water beschikbaar om in gebieden waar water vanuit de rivieren kan worden aangevoerd in de watervraag te voorzien. Wel is 2023 met het huidige neerslagtekort op weg richting de 5 procent droogste jaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer