'Boer handelt nog te vaak vanuit crisisdenken bij droogtebestrijding'

Om voedselproductie te beschermen tegen droogte, is een langetermijnvisie van boeren nodig. 'Agrariërs handelen nog te vaak vanuit crisisdenken en kortetermijnvisies', zegt lector Gerry Kouwenhoven van Hogeschool Inholland.

%27Boer+handelt+nog+te+vaak+vanuit+crisisdenken+bij+droogtebestrijding%27
© Twan Wiermans

Kouwenhoven is associate lector investeren in circulaire land- en tuinbouw. Volgens haar leidt de huidige aanpak om extreme weersomstandigheden op te vangen niet tot oplossingen om de bedrijfsvoering op lange termijn te beschermen. De droogte is een structureel verschijnsel en dat dwingt boeren om te stoppen met crisisdenken voor de korte termijn. 'Ze moeten aan de gang gaan met risicomanagement om de voedselproductie te beschermen tegen de droogte op de lange termijn.'

Volgens de lector leidt crisisdenken weliswaar tot flexibele kortetermijnoplossingen op het eigen terrein, zoals water uit de omringende sloten gebruiken om het land te besproeien, maar niet tot een aanpak voor de lange termijn.


Positie versterken

Met een langetermijnvisie kunnen agrarisch ondernemers niet alleen de positie van hun onderneming versterken, maar ook de keten en het gebied. 'Samenwerken met de buren of het gebied brengt balans tussen wat de een overheeft en de ander tekortkomt', stelt Kouwenhoven.

'De effecten van klimaatverandering houden niet op bij de erfscheiding, dus samenwerking is van groot belang. Door klimaatverandering zien we effecten zoals vernatting, verdroging, verzilting van de grond en bijvoorbeeld het verschuiven van seizoenen', licht de lector toe. 'Door vooraf in te spelen op de effecten die komen, zoals waterberging bij extreme en lange droogte, bereiden ondernemers zich voor.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer