Glastuinbouw Nederland onderzoekt samenwerking tussen mens en robot

Voedsel keuren, gewasbeschermingsmiddelen toedienen en kratten dragen zijn drie taken op een tuinbouwbedrijf die steeds vaker in handen zijn van machines en robots. Om de sector een aantrekkelijke werkplek te houden, onderzoeken Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research hoe werknemers en robots het beste kunnen samenwerken.

Glastuinbouw+Nederland+onderzoekt+samenwerking+tussen+mens+en+robot
© Ridder

Het project 'Joyride Horticulture', dat gefinancierd wordt door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en de Club van 100, moet duidelijk maken hoe mens en machine het beste taken kunnen verdelen. 'Daarbij staat het combineren van machinelearningtechnieken en logische redeneringen met menselijke kwaliteiten als creativiteit en flexibiliteit centraal', schrijft Glastuinbouw Nederland.

Daarnaast wordt onderzocht hoe technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie eruit moeten zien om bij te kunnen dragen aan een veilige en gezonde samenwerking met werknemers in het bedrijf en wat glastuinbouwbedrijven zelf kunnen doen om de sector een aantrekkelijkere arbeidsomgeving te laten zijn.

De afgelopen maanden zijn verschillende testinterviews afgenomen. 'Die waren bedoeld om de vragenlijsten te optimaliseren, zodat de interviews voor een grotere groep telers en medewerkers sneller en soepeler verlopen', stelt Glastuinbouw Nederland. Voor het vervolgtraject is de brancheorganisatie op zoek naar vijf groenteteeltbedrijven en vijf sierteeltbedrijven die aan het onderzoek willen meewerken.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer