Turkse president Erdogan meldt verlenging van graandeal

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is de graandeal tussen Rusland en Oekraïne met twee maanden verlengd. De deal zou donderdag aflopen, maar dat zou dankzij onderhandelingen in Istanbul zijn afgewend. Erdogan sprak over de graandeal in een toespraak bij zijn AK-partij.

Turkse+president+Erdogan+meldt+verlenging+van+graandeal
© Twan Wiermans

Eerder vandaag verliet het laatste schip Oekraïne voordat de deal werd verlengd. Dit schip had 30.000 ton aan mais aan boord. De graandeal maakt de Oekraïense export van met name graan maar ook andere producten over zee mogelijk.

Oekraïne en Rusland sloten de deal in juli vorig jaar met hulp van de Verenigde Naties (VN) en Turkije. Sindsdien heeft Oekraïne, een belangrijke exporteur van graan, 30,3 miljoen ton aan graan en andere landbouwproducten uitgevoerd.

De graandeal wordt in principe elke 120 dagen met hetzelfde aantal dagen verlengd, tenzij een van de partijen bezwaar heeft. Dat gebeurde twee keer. In maart wilde Rusland alleen met 60 dagen verlengen.


Russische export

Rusland dreigde al meermaals niet mee te werken. Volgens Moskou wordt de Russische export van voedsel en kunstmest onterecht getroffen door beperkingen als gevolg van internationale sancties tegen het land, bijvoorbeeld op het gebied van logistiek.

De vier betrokken partijen spraken elkaar vorige week in Istanbul, maar een doorbraak bleef toen uit. Desondanks meldden Russische media afgelopen weekend al dat de graandeal zou zijn verlengd met 60 dagen, maar dat bleek toen te voorbarig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer