Pluimveesector vernieuwt verduurzamingsagenda

De pluimveesector gaat de Uitvoeringsagenda verduurzaming pluimveesector updaten. Dit hebben de in Avined verenigde pluimveeorganisaties LTO/NOP, NVP, COBK, Anevei en Nepluvi besloten. Het was de bedoeling om die update mee te nemen in het Landbouwakkoord, maar nu die is afgeketst, wil de sector zelf met de agenda aan de slag.

Pluimveesector+vernieuwt+verduurzamingsagenda
© Twan Wiermans

De huidige Uitvoeringsagenda van de pluimveesector dateert uit 2019. Daarin zijn in samenwerking met ministeries en ngo's de ambities en acties opgenomen voor verduurzaming van de sector voor de periode tot en met 2025 en streefbeelden richting 2030. De pluimveesector wil dit doortrekken richting 2040.

'De wereld is nu vier jaar verder. Er is heel wat veranderd. Zo is er vanuit supermarkten meer vraag naar verduurzaming, zoals het Beter Leven-keurmerk. Er liggen veel zonnepanelen op onze daken en die worden niet aan de sector toegerekend. Ook zijn er vragen over de verduurzaming aan de mengvoerzijde', zegt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP.


Perspectief bieden

Bij het overleg over het Landbouwakkoord zijn er aan de sectortafel pluimvee goede dingen gedaan om vorm te geven aan het toekomstbeeld van de sector, vinden de partijen binnen Avined. 'Op een aantal terreinen zoals innovaties, doelsturing en vergunningverlening zijn nieuwe ideeën ontwikkeld. Deze kunnen helpen om pluimveehouders perspectief te bieden. Dat moet niet voor niets geweest zijn', stelt De Jong.

De in Avined verenigde pluimveeorganisaties nemen daarom de komende maanden het initiatief om te bekijken hoe een vervolg kan worden gegeven aan de resultaten van de sectortafel. Het is de bedoeling om voort te bouwen op en onderdelen te combineren met de al ingeslagen weg van de verduurzamingsagenda van de pluimveesector. Dat wordt gedaan in afstemming met andere sectororganisaties en de overheid.


Stip aan de horizon

'Je moet een stip aan de horizon zetten. Die stip hadden we al in 2019 gezet. Dit voorjaar, bij de start van het overleg over het Landbouwakkoord, hebben we met een breed gezelschap aan tafel gezeten om de huidige stip verder weg te gaan zetten naar 2040', vervolgt De Jong.

Daarbij is een aantal zaken benoemd. 'We constateerden dat de gegevens van de uitstoot bij bijvoorbeeld volièrestallen niet altijd overeenkomen met de RAV-lijst. Daarbij willen we richting 2040 een stap omhoog zetten als het gaat om dierenwelzijn. Dit betekent ook dat de uitstoot toeneemt. Die willen we terugbrengen binnen bepaalde randvoorwaarden', zegt de vakgroepvoorzitter.

'Ook willen we kijken of we op een gunstige locatie van een stoppende ondernemer een ruimte kunnen creëren voor een andere ondernemer die moet en wil verplaatsen', zegt De Jong.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer