Eigen waardering witte eieren bij NOP-richtprijzen

De systematiek bij de NOP-richtprijzen wordt met ingang van deze week aangepast. De koppeling van de richtprijzen voor bruine en witte tafeleieren wordt losgelaten. Bij die koppeling konden bruine eieren niet lager noteren dan witte eieren. Dit komt omdat de afgelopen jaren de markt voor witte eieren zich meer heeft ontwikkeld. Ook worden beide eiersoorten apart verhandeld.

Eigen+waardering+witte+eieren+bij+NOP%2Drichtprijzen
© Twan Wiermans

Daarbij zijn er bepaalde perioden, zoals rond Pasen, dat er meer witte eieren worden gevraagd, bijvoorbeeld voor geverfde of gekookte eieren. Verder zouden witte eieren duurzamer zijn. Met de aanpassing worden de richtprijzen een betere afspiegeling van de markt.

Verder wordt voor tafeleieren onder 53 gram een correctie in de berekening doorgevoerd. In de rekensystematiek van de NOP-richtprijzen zit een koppeling dat de richtprijzen voor de tafeleieren niet onder de naar stuks omgerekende scharrelindustrieprijs kunnen komen. Omdat de breekmachines minder efficiënt zijn bij kleinere eieren, hebben deze eieren minder waarde voor de eiproductenindustrie.

De huidige bodem in de berekening van de richtprijzen voor die gewichtsklassen tot 53 gram is daarom niet reëel. Om die reden wordt een lichte correctie in de berekening aangebracht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer