Damherten slaan opnieuw toe op proefboerderij: apparatuur gesloopt

Proefboerderij Kollumerwaard in het Friese Munnekezijl heeft te lijden onder vernielzucht van een groep damherten. De dieren hebben sensoren gesloopt die worden gebruikt voor onderzoek naar verzilting.

Damherten+slaan+opnieuw+toe+op+proefboerderij%3A+apparatuur+gesloopt
© Pixabay

De damherten bijten de bedrading kapot en halen de sensoren uit elkaar. Beheerder Philip Kramer zegt tegen RTV Noord geen idee te hebben waarom de dieren dit doen. 'Misschien zit er een stofje in de bedrading waar ze op afkomen, net als steenmarters die aan kabels van auto's gaan knagen. Misschien is het de oranje kleur van de sensoren. We weten het niet.'

De schade bedraagt volgens Kramer tussen de 15.000 en 20.000 euro. Bovendien zijn een hoop onderzoeksgegevens verloren gegaan. De proefboerderij gaat nu stevige hekken plaatsen rondom de sensoren.

Het is niet voor het eerst dat de damherten, waarvan er mogelijk tussen de tweehonderd en driehonderd leven in de omgeving van het Lauwersmeer, voor overlast zorgen op proefboerderij Kollumerwaard. Vorig jaar bleek al dat de herten voor schade aan gewassen zorgden. Onder meer waspeen bleek geliefd onder de dieren. De schade daarvan werd vorig jaar geschat op zo'n 35.000 euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer