Aad Vollebregt: denk als sector strategisch na over verzilveren kansen

Kwekers van bomen, planten en zomerbloemen moeten samen met ketenpartners nadenken over de verantwoorde teelt van gewassen, maar ook een verantwoord economisch perspectief. LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen wil hiervoor het voortouw nemen.

Aad+Vollebregt%3A+denk+als+sector+strategisch+na+over+verzilveren+kansen
© Haijo Dodde

'We willen als vakgroep aan de slag met een strategisch verhaal voor onze sector. Het gaat erom dat we samen met ketenpartijen bezig gaan met onze toekomst met daarbij focus op het verzilveren van kansen, maar ook op de vele uitdagingen.' Dit zei voorzitter Aad Vollebregt van LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen woensdag tijdens de Relatiedag van de vakgroep in het Laanboomhuis in Opheusden.

In zijn bijdrage ging Vollebregt onder meer in op het belang van de sectoren die hij vertegenwoordigt voor de Nederlandse economie en over het perspectief in de afzet. De totale sector met 5.000 bedrijven, 18.000 medewerkers en een areaal van bij elkaar 20.000 hectare is volgens de vakgroepvoorzitter goed voor een exportwaarde van 1,5 miljard euro.

'De afzetmogelijkheden lijken goed. Dat bleek afgelopen jaar vooral voor de siergewassen. Helaas is dat niet het geval voor vruchtbomen. Het wegvallen van de export naar Rusland weegt zwaar en daar is geen alternatief voor. Maar over het algemeen is er veel belangstelling voor een groene leefomgeving en dat biedt kansen. Vooral de Bossenstrategie is voor ons veelbelovend, maar die moet nog steeds vorm krijgen', stelt Vollebregt.


Uitstroom beperken

Volgens de vakgroepvoorzitter blijft werkgelegenheid een belangrijk aandachtspunt. Hij wijst erop dat er nog steeds voldoende ruimte is bij kwekers om werknemers te plaatsen. 'De inzet is al langer om de uitstroom uit de sector te beperken. Daarvoor is onder meer de seniorenregeling in het leven geroepen. Het is nog onduidelijk of deze regeling blijft bestaan. Verder proberen we zijinstromers in combinatie met brancheopleidingen te interesseren voor het werken met bomen en planten op alle niveaus.'

Over het mislukte Landbouwakkoord meldt Vollebregt dat hij als deelnemer aan de sectortafel Tuinbouw wel tevreden was over het overleg. 'Wij hebben goede afspraken gemaakt over klimaat en waterkwaliteit en vermindering van de omgevingsbelasting. De doelstellingen zijn ambitieus, ook ten aanzien van gewasbescherming. Het is voor ons perspectief van het grootste belang dat de overheid de sectoren blijft steunen en voldoende ruimte geeft voor een realistische transitie.'

Tot slot keek de vakgroepvoorzitter terug op de Floriade van 2022 in Almere waaraan vooral de Nederlandse sierteeltsectoren een belangrijke bijdrage hebben geleverd. 'Het is helaas niet het succes geworden waarop iedereen had gehoopt. 600.000 bezoekers is te weinig voor zo'n groot evenement. Maar de mensen die zijn geweest, waren wel enthousiast. Jammer dat hier een eind aan komt. Zeker voor onze sectoren had de Floriade een belangrijke betekenis.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer