Provincies gaan door met gebiedsprocessen

Het vastgelopen Landbouwakkoord zorgt voor minder instrumenten in provinciale gebiedsprogramma's. Toch gaan de provincies door met de gebiedsprocessen en blijven zij met het Rijk in gesprek. Dat laten de gezamenlijke provincies weten.

Provincies+gaan+door+met+gebiedsprocessen
© Jorien Slager

Namens het Interprovinciaal Overleg nam de Noord-Brabantse gedeputeerde Elies Lemkes-Straver (CDA) deel aan de onderhandelingen over het Landbouwakkoord. 'We gaan in onze gebiedsprocessen door om in goed overleg met agrariërs te werken aan goede gebiedsgebiedsgerichte oplossingen. Helaas hebben we hiervoor nu minder instrumentarium beschikbaar.'

De provincies hebben eind vorig jaar al aangegeven dat een helder perspectief voor de agrarische sector van groot belang is voor de gesprekken die lopen in de gebiedsprocessen. In een rapport dat de provincies aan landbouwminister Piet Adema hebben overhandigd, hebben zij aangegeven welke elementen volgens hen deel moeten uitmaken van het Landbouwakkoord en wat provincies nodig hebben van het Rijk om tot resultaat te komen in gebiedsprocessen.


Bewegingsruimte

De provincies benadrukken dat ondernemers ruimte nodig hebben in regelgeving en ondersteuning om deel te nemen aan de gebiedsprocessen. De maatregelen in het Landbouwakkoord hadden deze bewegingsruimte kunnen bieden en tegelijkertijd kunnen zorgen dat de doelen op het gebied van klimaat, natuur en water werden behaald.

'We hebben goede gesprekken gevoerd aan de hoofdtafel. Het unieke is dat we dat met de hele keten hebben gedaan. Dat heeft partijen dichter bij elkaar gebracht. Dat biedt perspectief voor de toekomst', zegt Lemkes-Straver.

De provincies hopen dat er alsnog zo snel mogelijk afspraken worden gemaakt die ondersteunend zijn voor de gebiedsprogramma's.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer