Vakgroep Multifunctionele Landbouw ziet kansen voor woningen op erf

LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw is met Rabobank in gesprek over de mogelijkheden voor woningbouw op boerenerven. 'Het kan een interessante zevende deelsector voor multifunctionele landbouw zijn. Dat heb ik ook aan de hoofdtafel van het Landbouwakkoord gezegd', reageert voorzitter Arjan Monteny van LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw.

Vakgroep+Multifunctionele+Landbouw+ziet+kansen+voor+woningen+op+erf
© Wim van Vossen

Rabobank maakte vorige week op de Dag van Multifunctionele Landbouw van LTO en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar woningbouw op boerenerven voor bijvoorbeeld stoppende boeren. 'Wij hebben als vakgroep woningbouw ook al een tijdje in de peiling. Het is superinteressant. Er is veel behoefte aan woningen. De landbouw kan het woningentekort niet oplossen, maar wel een deel van de oplossing zijn', verwacht Monteny.

In potentie kan woningbouw bij boeren een interessant verdienmodel opleveren, doordat de boer bijvoorbeeld grond verkoopt of huurinkomsten vraagt voor de woning. Daarbij kan het ook de levendigheid terugbrengen op het platteland, stelt de vakgroepvoorzitter. Hij noemt als voorbeelden tiny houses, maar ook appartementen of tijdelijke woningen.


Monteny ziet ook haken en ogen. 'Ten eerste moeten we oppassen voor verstening van het platteland. Ook moet het zorgen voor verbinding van boeren en burgers. Dat samenspel moet er zijn. Dat betekent niet dat je je dieren moet reduceren tot twee cavia's. Wanneer een stoppende boer zelf geen dieren meer kan houden, kan hij met een buurman-boer afspraken maken over de boer-burgerverbinding. Als een ondernemer alleen wil cashen, kan er geen multifunctionele landbouw gerealiseerd worden', stelt hij.

Bovendien moet woningbouw niet leiden tot extra druk op het platteland en moet de tak agrarische bedrijven in de omgeving niet in de weg zitten.

Niet alleen bij stoppers kan het volgens de vakgroepvoorzitter een optie zijn, maar ook bij reguliere agrarische bedrijven. De vakgroep wil ook in gesprek met Vereniging Nederlandse Gemeenten en het samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten P10 om extra woningen te realiseren op het platteland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer