Rabobank onderzoekt kleinschalige woningbouw op boerenerf

Rabobank start een haalbaarheidsstudie waarbij wordt onderzocht of kleinschalige, duurzame woningbouw op een boerenerf een interessant aanvullend verdienmodel voor (stoppende) boeren kan opleveren of hen kan helpen bij een omschakeling. Dat maakte de bank donderdag bekend op de Dag van de Multifunctionele Landbouw van LTO en het ministerie van LNV in het Gelderse Beesd.

Rabobank+onderzoekt+kleinschalige+woningbouw+op+boerenerf
© Judith Jockel

Rabobank wil nadrukkelijk gemeenten, provincies en ministeries bij de haalbaarheidsstudie 'Gezond Boeren & Wonen' betrekken om kansen voor woningbouw in het buitengebied in beeld te brengen. Agrarisch ondernemers lopen nu nog vaak tegen knellende wet- en regelgeving aan als zij plannen hiervoor hebben.

Het idee is om – samen met onder andere overheden – voorwaarden en kaders in beeld te brengen om al vroeg de kans van slagen in te kunnen schatten. Dit moet voorkomen dat een ondernemer veel tijd en geld steekt in een project dat achteraf al kansloos was vanaf de start.


Teleurstellen

'Van verschillende overheden horen we dat ze agrariërs met mooie plannen vaak moeten teleurstellen, omdat hun idee niet binnen de huidige kaders past. We moeten samen optrekken om tot een integrale oplossing te komen, waarbij voedselproductie, natuur en wonen een gezonde toekomst vormen voor het boerenbedrijf en daarmee ook voor ons landschap', stelt projectleider Nieuw Perspectief Boeren Sanne Groot Koerkamp van Rabobank.

Groot Koerkamp benadrukt dat het onderzoek nog in een beginfase zit. De eerste verkennende gesprekken met overheden vinden nu plaats.

Volgens de Rabobank-projectleider kan kleinschalige woningbouw op boerenerven niet alleen interessant zijn voor stoppende of omschakelende boeren die dicht bij een Natura 2000-gebied zitten, maar ook voor agrariërs zonder opvolger. 'Wij willen kijken hoe we deze boeren perspectief kunnen blijven bieden op het eigen erf. Vaak woont de familie er al generaties lang.'


Biobased materialen

Groot Koerkamp verwacht dat de realisatie van woningen op het boerenerf mogelijk een interessant verdienmodel voor boeren kan opleveren. Te denken valt bijvoorbeeld aan betaalbare woningen voor starters en senioren uit de regio. 'We verkennen de verlangens van onze klanten, maar ook die van mogelijke bewoners van deze erven. De eerste gedachten gaan uit naar kleinschalige bebouwing passend in het lokale landschap, met zoveel mogelijk biobased materialen.'Rabobank gaat kijken wat zijn rol kan zijn in dit project. Rabobank-directeur Food en Agri Alex Datema stelde eerder op de Dag van de Multifunctionele Landbouw van LTO en het ministerie van LNV dat de bank het 'best spannend' vindt om 'de bank van de transitie' te zijn. 'Het gaat om het financieren van heel andere en nieuwe zaken dan bijvoorbeeld een stal. Dat vergt een andere denkwijze. De vraag is of de boer er op korte termijn al geld mee gaat verdienen. Durven we een plan te financieren dat de eerste paar jaar nog niet veel oplevert, maar later wel? Het is wel mijn ambitie om op die manier naar plannen te kijken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer