Groninger boerenerf verder vergroend met 2.500 bomen en struiken

De deelnemers aan de workshop Mooi Heem van agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk in Noord-Groningen kunnen aan de slag met vergroening van hun erven. In totaal krijgen 130 inheemse bomen en 2.370 struiken er een plek.

Groninger+boerenerf+verder+vergroend+met+2%2E500+bomen+en+struiken
© Wierde en Dijk

Mooi Heem richt zich op erfeigenaren in de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta. Die ondersteunen het initiatief financieel. Wethouders van beide gemeenten zijn tijdens de uitgifte aanwezig. 'In het landelijk gebied zijn groene erven waardevolle ecosystemen, met een rijkdom aan bomen, fruit en bloemen. Met deze actie laat Mooi Heem zien hoe biodiversiteit eruit kan zien en hoe je eraan werkt', zegt wethouder Arjen Nolles van gemeente Het Hogeland.

Eemsdelta telt meer dan vijfhonderd boerenerven. Samen met de erven van particulieren in het buitengebied vormen ze volgens wethouder Pier Prins van gemeente Eemsdelta een belangrijk onderdeel van het landschappelijk raamwerk. 'Wierde & Dijk en de erfeigenaren zijn voor ons belangrijke partners. Voor het vergroenen van onze leefomgeving hebben we hen hard nodig. De 2.500 extra bomen en struiken zijn goed voor mens en dier en de kwaliteit van het agrarisch natuurlandschap.'


Lijsterbessen

In het uit te geven assortiment zitten talloze soorten: van lijsterbessen en Gelderse rozen tot appelbomen en lindes. Wat de beplanting gemeen heeft, is dat het inheemse soorten zijn die van nature in het landschap thuishoren. Naast dat deze soorten goed zijn voor de biodiversiteit, hebben ze ook een cultuurhistorische waarde.

Eind februari volgt een tweede uitgifte van beplanting aan deelnemers van de workshops. Mooi Heem loopt nog twee jaar en in 2023 staan vier nieuwe workshops op het programma. Ook worden excursies en lezingen over groene erven georganiseerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer