Friese BBB, CDA en ChristenUnie 'verbijsterd' over breuk PvdA

De BoerBurgerBeweging (BBB), CDA en ChristenUnie in Friesland willen alsnog een coalitie vormen, nadat de PvdA zich terugtrok na het bereiken van een coalitieakkoord. 'We zijn verbijsterd', stelt BBB-fractievoorzitter Abel Kooistra.

Friese+BBB%2C+CDA+en+ChristenUnie+%27verbijsterd%27+over+breuk+PvdA
© Dirk Hol

De partijen bereikten maandagavond een akkoord voor een nieuwe coalitie in Friesland. 'Zeer verheugd werd dit akkoord gevierd met ferme handdrukken, innige knuffels en een klein glaasje bubbels. Nog geen tien uur later moesten we vol ongeloof via een WhatsAppbericht lezen dat de PvdA haar handtekening intrekt', geeft Kooistra aan.

De PvdA liet dinsdag weten niet achter het coalitieakkoord te staan vanwege bezuinigingen op natuur en cultuur. Volgens Kooistra zijn op geen enkel moment bezuinigingen op tafel gelegd. 'De verwijten van de PvdA in de media herkennen we dan ook totaal niet.'


Gehuild

Ook de ChristenUnie en het CDA zijn niet te spreken over de handelwijze van de PvdA. 'We waren eruit, we hadden een akkoord. Zoals dat bij een lang proces hoort, hebben we gelachen, gehuild en met z'n allen op Friesland en het akkoord geproost. Een programma met louter extra incidentele investeringen, geen lastenverzwaring en geen bezuinigingen op structurele middelen', stelt CDA'er Friso Douwstra.


'Vanmorgen kregen wij per app een ander bericht van de collega's van de PvdA met slechts een mededeling dat zij breken. Nog voordat we om opheldering konden vragen, hadden ze ook al een uiting in de pers gedaan. De uitingen die de PvdA in de pers doet, verbijsteren ons, maar zijn bovenal onjuist, onverantwoord en maakt hen onbetrouwbaar.'

Ook de ChristenUnie herkent zich niet in de redenen die de PvdA noemt voor terugtrekking. 'Het is voor ons dan ook teleurstellend dat de PvdA alsnog deze keuze heeft gemaakt', zegt fractievoorzitter Matthijs de Vries. 'Na lange tijd onderhandelen en een akkoord op tafel voelt dit voor ons als een onverantwoorde stap in de verantwoordelijkheid die we voor een bestuurbaar Friesland dragen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer