Friese PvdA stapt op na bereiken coalitieakkoord

De vorming van een coalitie van BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie in Friesland is gestrand. PvdA is alsnog opgestapt, nadat de partijen maandagavond een inhoudelijk en financieel akkoord hadden bereikt. Dat meldt formateur Oebele Brouwer.

Friese+PvdA+stapt+op+na+bereiken+coalitieakkoord
© Het Hoge Noorden

'Na twee maanden onderhandelen waren wij er maandagavond uit. Dat hebben we ook met elkaar gevierd. Wijn, terras, feestfoto's en hugs. Maar dinsdagmorgen kreeg ik bericht van de PvdA. De partij trekt zich terug', zegt Brouwer.

Volgens PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg is de PvdA afgehaakt vanwege 'kille bezuinigingen op onder meer cultuur en natuurbeheer. 'Het zou financieel een te grote aanslag op natuur en cultuur zijn geworden.

'Uiteindelijk vindt de fractie ook wat. De sfeer voelde ook niet goed. Het is voor een aantal van ons een slapeloze nacht geweest', beantwoordt Stalenburg beoogd BBB-gedeputeerde Femke Marije Wiersma (BBB) nadat zij op Twitter stelt dat er een coalitieakkoord was gesloten, ook door de PvdA.



De formateur heeft BBB, CDA, ChristenUnie en commissaris van de Koning Arno Brok dinsdagochtend geïnformeerd. Brouwer geeft zijn taak als formateur terug. Hij wil verder geen inhoudelijk commentaar geven. 'Ik heb enorm in dit proces geïnvesteerd. Met deze partijen en deze mensen. Maar ik heb het niet voor elkaar gekregen. Het voelt als een enorme nederlaag. Hoe het verder moet, is aan de politiek.'

Beoogd BBB-gedeputeerde Femke Marije Wiersma reageert dinsdagochtend op Twitter op het opstappen van de PvdA. 'Heel teleurgesteld dat PvdA Fryslân het juist gesloten akkoord opblaast. Helaas is dit ook politiek.'

Vier dagen geleden klapten ook de onderhandelingen in Noord-Brabant. De partijen werden het niet eens over de stallendeadline.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer