Boeren Binnenveld stappen uit gebiedsproces

Gebiedscoöperatie Het Binnenveld heeft het overleg namens de landbouw met de overheid en andere partijen in het gelijknamige gebiedsproces voor het landbouwgebied tussen het Gelderse Wageningen en Ede opgeschort.

Boeren+Binnenveld+stappen+uit+gebiedsproces
© Niek Stam

Reden is volgens de coöperatie dat de gemeenten rond het gebied buiten het gebiedsproces om een forse claim hebben neergelegd voor woningbouw. Gemeente Rhenen wil 2.500 woningen en een bedrijventerrein inplannen in het agrarisch gebied.

Gemeenten Ede en Wageningen hebben plannen voor een KennisAs met tevens woningen en bedrijven. Beide plannen beslaan een oppervlakte van zo'n 450 hectare.


Toekomstvisie

'Het betekent dat circa een derde van het landbouwgebied wordt opgeofferd aan verstedelijking', schrijft de gebiedscoöperatie in haar nieuwsbrief. Via het gebiedsproces werd tot voor kort samengewerkt aan een toekomstvisie, met naast de landbouw vier gemeenten, het waterschap, twee provincies en de natuurorganisaties. 'De grondclaim staat haaks op onze samenwerking in het gebiedsproces.' Het maakt het proces tot een farce, stelt de coöperatie vast.

Volgens de gebiedscoöperatie zijn de afzonderlijke gemeenten – behalve Wageningen, Ede en Rhenen ook Veenendaal – aan zet. De coöperatie zegt pas weer aan tafel te willen, als de lucht rond de woningbouwplannen is geklaard.

Intussen gaat de gebiedscoöperatie door met het voeren van keukentafelgesprekken met de boeren in het gebied. Ook komen er themabijeenkomsten over stikstof, groen gas, innovatie, de natuurplannen voor het gebied en mogelijke verbredingsactiviteiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer