Duitse ngo's willen boycot Spaanse aardbeien vanwege illegaal watergebruik

Enkele Duitse consumentenorganisaties roepen supermarkten op geen aardbeien uit Andalusië meer te verkopen. Telers uit deze Spaanse regio zouden hun gewassen illegaal irrigeren.

Duitse+ngo%27s+willen+boycot+Spaanse+aardbeien+vanwege+illegaal+watergebruik
© Marcel Berendsen

Het betreffende gebied in Spanje heeft al jaren te kampen met extreme droogte en er zijn veel zorgen over de beschikbaarheid van voldoende zoetwater. De waterschaarste wordt voor een deel toegeschreven aan illegaal gebruik voor het irrigeren van vooral aardbeien. Onder meer Vilt.be meldt dat Duitse ngo's onlangs een petitie zijn gestart waarin ze oproepen tot een boycot van aardbeien uit Andalusië.

Volgens de initiatiefnemers van de petitie pompen de aardbeientelers zonder vergunningen grote hoeveelheden grondwater op. Doel van de petitie is Spaanse beleidsmakers onder druk zetten om maatregelen te nemen tegen het illegale watergebruik. Daarmee willen ze bereiken dat het beschikbare water eerlijk wordt verdeeld en concreet dat natuurgebieden in Andalusië beter worden beschermd tegen verdere uitdroging.


Aldi en Lidl doen niet mee

De petitie is inmiddels 190.000 keer ondertekend. Van de Duitse supermarktketens hebben Lidl en Aldi laten weten dat ze wel Spaanse aardbeien blijven aanbieden. Deze discounters vinden dat Spaanse aardbeientelers voldoende inspanningen leveren om de waterstand in hun regio te beschermen.

Van alle aardbeien die in de Europese Unie worden geteeld komt ongeveer een derde uit Spanje en Andalusië is veruit het belangrijkste teeltgebied. De jaarlijkse productie in deze regio wordt geschat op 240.000 ton. Van deze productie is naar schatting 30 procent bestemd voor export naar Duitsland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer