Spaans-Duits conflict over hoog gebruik gewasbescherming

Fruittelers in verschillende regio's van Spanje hebben gedemonstreerd tegen een Duitse boycot van Spaanse aardbeien. Consumenten- en milieuorganisaties protesteren met de koperstop tegen het gebruik van te veel gewasbeschermingsmiddelen in de Spaanse landbouw.

Spaans%2DDuits+conflict+over+hoog+gebruik+gewasbescherming
© Twan Wiermans

Door een confrontatie met een menigte boze fruittelers moest een gepland bezoek van Duitse politici aan landbouwregio's in Spanje voortijdig worden afgebroken. Het bezoek was onder meer bedoeld om de aardbeienboycot te bespreken.

De Spaanse fruittelers, die grotendeels afhankelijk zijn van de export naar Duitsland, ontkennen de Duitse aantijgingen. Volgens hen worden er strenge controles uitgevoerd op het gebruik van chemicaliën en voldoen de Spaanse aardbeien aan alle Europese normen voor voedselveiligheid.


Verkiezingen

De protesten van de Spaanse fruittelers hebben de kwestie ook hoger op de agenda gezet voor de vervroegde parlementsverkiezingen die op 23 juli worden gehouden. De Europese Unie (EU) speelt ook een rol in dit conflict, omdat die verantwoordelijk is voor het reguleren van de handel tussen lidstaten.


Verschillende Europese landen hebben ook zorgen over de Spaanse landbouwpraktijken. Het is mogelijk dat dit protest de aandacht zal vestigen op bredere kwesties wat betreft voedselproductie en voedselveiligheid in de EU.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer