Vos Fruit plukt eerste aardbeien in gasloze kas

Vos Fruit in Driel plukte dinsdag de eerste aardbeien in de foliekas. Het is dit jaar voor het eerst dat het Gelderse bedrijf aardbeien teelt. De doordragers van het relatief nieuwe ras Favori vervangen de overdekte rode bessen.

Vos+Fruit+plukt+eerste+aardbeien+in+gasloze+kas
© VidiPhoto

'De aardbeien zien er goed uit en smaken lekker', constateert Jeroen Vos. 'We hebben bewust voor Favori gekozen vanwege de goede smaak en de doorgaans grote vruchten. Daarbij is het voordeel van doordragers dat je ze over een lange periode kunt oogsten. Door het late voorjaar zijn we nu half mei begonnen. Eind oktober plukken we de laatste aardbeien van deze aanplant.'

De tuinder stopte in de foliekas van 2.600 vierkante meter met het telen van rode bessen. Enerzijds omdat het gascontract van het bedrijf afliep, anderzijds omdat de ondernemers al wilden stoppen met gas stoken. 'Daarnaast was de oude aanplant van rode bessen aan vervanging toe. Dit leek ons een mooie stap naar energiezuinig telen. Over het hele bedrijf gebruiken we nu geen gas meer', zegt Vos.


Vraag naar aardbeien trekt aan

De ondernemer merkte dat de vraag naar aardbeien in de eigen landwinkel de laatste jaren aantrok en daarom lag de keuze voor dit gewas voor de hand. 'Het folie op het dak hebben we vervangen door een meer lichtdoorlatende variant. Dit komt ten goede aan de zoetigheid van de aardbeien.'


Ook zit er geen betonvloer in de kas. In plaats van zo'n vloer te storten, zaaide Vos onder en tussen de aardbeienstellingen een bloemenmengsel. 'Dit trekt nuttige insecten aan voor de bestrijding van plagen in het gewas. Bovendien zorgt de mix voor een hogere luchtvochtigheid en lagere temperaturen in de zomer. Dat is voor zowel de aardbeien als het werkklimaat beter', verwacht de teler.

Naast aardbeien worden frambozen en rode bessen verbouwd op het Gelderse bedrijf. De frambozen worden in ongeveer dezelfde periode als de aardbeien geplukt. De rode bessenpluk vindt plaats in augustus. Vanaf die periode tot eind april levert Vos dit product vanuit de koeling aan Fruitmasters in Geldermalsen en in mindere mate verkoopt hij het in de eigen landwinkel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer