ZuivelNL financieel en organisatorisch op orde

Ketenorganisatie ZuivelNL was in 2022 na sterke bezuinigingen en aanpassingen in 2021 financieel en organisatorisch op orde. Aan het eind van het jaar had de algemene reserve een positief saldo van 2,2 miljoen euro. Wel is de contributie voor 2023 met 1 cent per 100 kilo melk verhoogd.

ZuivelNL+financieel+en+organisatorisch+op+orde
© John Lamers

Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde jaarverslag over 2022. Vorig jaar heeft ZuivelNL de organisatie verder geprofessionaliseerd door te werken met een planmatige aanpak van de begroting en de financiële verslaglegging.

ZuivelNL kampte in 2022 met minder melkaanvoer. Die was 2 procent minder dan begroot, waardoor ook de contributie lager uitviel. Daar stond tegenover dat door een stapeling van de jaarlijkse inflatie het prijsniveau in augustus 2022 bijna 24 procent hoger was dan in 2015. Ook voor 2023 wordt een verdere inflatie verwacht.

Contributieverhoging

De ketenorganisatie van de zuivelsector verwacht een indexering van de lasten op 6 procent ten opzichte van het prijspeil in 2022. Los daarvan worden hogere personeelslasten verwacht. Sinds vorig jaar wordt er budget vrijgemaakt voor het thema milieu en klimaat. Om dit te kunnen bekostigen, wordt een contributieverhoging van 1 cent per 100 kilo melk doorgevoerd. De helft hiervan is afkomstig van melkveehouders, de andere helft van zuivelverwerkers.

Verder wordt de licentiebijdrage voor Koemonitor verhoogd van 70 euro naar 75 euro. Dit is onder meer nodig omdat het huidige systeem wordt vervangen. Het heeft een overlap met Medirund, dat ook een update krijgt. Daarom worden beide updates gecombineerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer