Van der Tak: nog meer eisen maken Landbouwakkoord vrijwel onmogelijk

Nog meer eisen accepteren, zoals de nieuwe Brusselse verordening voor natuurherstel en extra wensen voor een Europese bodemstrategie, maken een Landbouwakkoord vrijwel onmogelijk. Dat stelt LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak in het AD.

Van+der+Tak%3A+nog+meer+eisen+maken+Landbouwakkoord+vrijwel+onmogelijk
© Dirk Hol

'De stapeling van doelen zet ons volledig vast. Niet alleen de landbouw, ook de industrie en zelfs de natuur', zegt Van der Tak. 'Voor alle uitdagingen op het gebied van stikstof en water, laat staan de nieuwe Europese ambities, is zeker tien jaar nodig. Waarom dan krampachtig vasthouden aan een deadline van 2030? Kiezen voor 2035 zou bevrijdend werken.'

Volgens de LTO-voorzitter ligt het niet aan de mensen aan de onderhandelingstafel, maar zit landbouwminister Piet Adema met zijn 'handen gebonden'. Van der Tak doet dan ook een oproep aan coalitiepartijen. 'Het kabinet draait zich volledig klem. Ik roep de coalitiepartijen op: durf ons uit deze positie te bevrijden.' Ook moeten zij Adema meer ruimte, flexibiliteit en extra tijd gunnen, stelt hij.


Milieudoelen

De LTO-voorzitter ontkent dat boeren terugkrabbelen om de bestaande milieudoelen te halen. 'Wij steunen het kabinetsbeleid om de stikstofuitstoot met 41 procent terug te brengen. Ook willen we voldoen aan de klimaatdoelen en stellen zelf voor om in 2050 nog slechts 12 megaton CO2 uit te stoten. Zelfs de strenge eisen van de Kaderrichtlijn Water omarmen wij.'

Vorige maand liet LTO Nederland weten tot 21 juni de tijd te nemen tot een Landbouwakkoord te komen, anders is het voor de land- en tuinbouworganisatie 'klaar'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer