'Doorrekenaars kritisch op concept-Landbouwakkoord'

De drie organisaties die het concept-Landbouwakkoord tegen het licht houden, zijn kritisch op de plannen die daarin staan. De afspraken over het nieuwe verdienmodel voor boeren zijn dermate vaag dat ze er geen berekening op los kunnen laten.

%27Doorrekenaars+kritisch+op+concept%2DLandbouwakkoord%27
© Dirk Hol

Dat blijkt uit de appreciatie die het Planbureau voor de Leefomgeving, Wageningen University & Research en het Louis Bolk Instituut hebben afgegeven van het Landbouwakkoord. Haagse bronnen bevestigen tegenover Nieuwe Oogst berichtgeving hierover in de Telegraaf.

De drie organisaties maken op verzoek van landbouwminister Piet Adema een doorrekening van de afspraken uit het concept-Landbouwakkoord. Afspraken daarin over verdienmodel en waterkwaliteit worden als 'niet concreet' genoeg beoordeeld om een goede doorrekening op te kunnen maken.


De reactie van de doorrekenaars is de zoveelste tegenvaller voor Adema die het sluiten van een Landbouwakkoord topprioriteit heeft gemaakt. De vertraging die de onderhandelingen telkens oplopen, zorgen ook voor opstoppingen in de stikstofaanpak en andere beleidsterreinen.


Met een schuin oog

De provinciebesturen die nu worden gevormd, kijken ook met een schuin oog naar de uitkomsten van het Landbouwakkoord. Daaruit moet onder meer blijken hoeveel zij op termijn te besteden krijgen voor de gebiedsprocessen. Ook voor de ministeries van Infrastructuur & Waterstaat (waterbeheer, droogteaanpak) en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (woningbouw) zijn de uitkomsten belangrijk voor het maken van nieuwe plannen.

Stikstofminister Christianne van der Wal kan eigenlijk pas aan de slag met haar transitiefonds als de deal tussen politiek, landbouwsector en keten is beklonken. Want dan is er ook meer duidelijkheid over verdeling van innovatiesubsidies en zaken als het afwaarderen en beschermen van landbouwgrond.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer