Studenten zien dieren meer gelijkwaardig aan mens dan veehouders

Studenten zien dieren meer gelijkwaardig aan de mens dan veehouders. Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar Public in opdracht van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) onder professionals die met dieren werken en studenten die een diergerelateerde studie volgen. Overigens wijken veehouders op sommige punten sterk af van andere professionals in de diersector.

Studenten+zien+dieren+meer+gelijkwaardig+aan+mens+dan+veehouders
© Pixabay

De doelgroep professionals in dit onderzoek omvat naast veehouders onder anderen dierenartsen, docenten en andere mensen die met dieren werken, zoals hondenpensionhouders en uitlaatservices. De veehouders maken ongeveer een vijfde deel uit van de hele groep.

Zowel professionals als studenten geven een gemiddeld rapportcijfer van respectievelijk een 9,0 en een 9,1 voor dierenwelzijn. Daarbij geeft 95 procent van beide groepen een 8 of hoger. Bij een vergelijkbaar onderzoek onder het Nederlands publiek was dit 76 procent.

Van de studenten vindt 55 procent dat het dier gelijkwaardig is aan de mens. Bij professionals is dit 27 procent. 13 procent van de studenten vindt dat de mens boven het dier staat. Bij de professionals is dit 34 procent, waarbij 76 procent van de veehouders deze mening is toebedeeld.


Gezond en smakelijk voedsel

In de groep professionals zijn het vooral de veehouders met 86 procent die bovengemiddeld vaak vinden dat het een positieve kant van dieren is dat ze zorgen voor een gevarieerd aanbod aan gezond en smakelijk voedsel. In de totale groep professionals is dit 57 procent, terwijl studenten met 24 procent en de rest van Nederland met 36 procent een stuk lager uitkomt. Verder vindt 61 procent van de veehouders het een positieve kant dat veehouderij en visserij van groot belang zijn voor de economie. In de groep professionals is dit 32 procent en onder studenten 11 procent.

Verder is het opvallend dat maar liefst 86 procent van de veehouders het ruimen van dieren bij een uitbraak van een dierziekte noemt als negatieve kant in de omgang met dieren. Bij de groep professionals is dit 59 procent en bij studenten gaat het om 43 procent. Studenten noemen in 91 procent van de gevallen dierenmishandeling en dierenverwaarlozing als negatieve kant van de omgang met dieren.

Opvallend is volgens de onderzoekers dat 35 procent van de overige professionals vindt dat in megastallen nooit sprake kan zijn van voldoende aandacht voor gezondheid en welzijn van productiedieren, terwijl alle veehouders vinden dat dit wel is te borgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer