500.000 hectare landbouwgrond dreigt verloren te gaan na verwoesting stuwdam

Het irrigatiesysteem in de regio Cherson is vernietigd na de verwoesting van de stuwdam in Zuid-Oekraïne en de overstromingen die daarop volgden. 500.000 hectare vruchtbare landbouwgrond kan hierdoor verloren gaan. Dat geven boerenorganisatie Ukrainian Agri Council en liefdadigheidsfonds SaveUA aan.

500%2E000+hectare+landbouwgrond+dreigt+verloren+te+gaan+na+verwoesting+stuwdam
© ANP

De watertoevoer naar 31 irrigatiesystemen in de regio's Dnipro, Cherson en Zaporizja is afgesloten. De meeste zijn tijdelijk bezet door Russische troepen. In 2021 zorgden deze systemen voor irrigatie van 584.000 hectare, waarvan Oekraïense boeren ongeveer 4 miljoen ton granen en oliezaden oogstten ter waarde van ongeveer 1,5 miljard dollar.

Volgens voorzitter Andriy Dykun van de Oekraïense Landbouwraad zullen overstromingen en beperkte toegang tot water als gevolg van de ontploffing van de Kachovka-waterkrachtcentrale 'negatieve gevolgen' hebben voor de landbouwproductie in Zuid-Oekraïne, vooral de graan- en groenteproductie. De groenteelt is volledig afhankelijk van irrigatie.


Voedselzekerheid in gevaar

'Het zal onmogelijk zijn om de volledige teelt van sommige gewassen in het huidige klimaat te garanderen. In deze context verliest Oekraïne 14 procent van zijn landbouwproductie of ruim 3 miljoen ton graan dat in het zuiden wordt verbouwd. Dit brengt de voedselzekerheid in de wereld in gevaar, aangezien een tekort aan graan uit de zuidelijke regio's het exportpotentieel van Oekraïne zal verminderen.'

Na het nieuws over de verwoesting van de stuwdam stegen maandag de wereldmarktprijzen voor tarwe. De Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga heeft een hulpactie voor inwoners het gebied op touw gezet. Er is vooral behoefte aan voedsel, waterfilters en industriële waterpompen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer