Groningen heeft 3 miljard euro nodig voor transitie landelijk gebied

Provincie Groningen heeft 3 miljard euro nodig voor de transitie in het landelijk gebied. Het provinciebestuur heeft dinsdag het stand-van-zakendocument Transitie Landelijk Gebied vastgesteld.

Groningen+heeft+3+miljard+euro+nodig+voor+transitie+landelijk+gebied
© Marcel Berendsen

Doordat het gebiedsproces voor Groningen net is gestart, maar tegelijkertijd wel bepalend is voor de verdere uitwerking, beperkt het college van Gedeputeerde Staten zich tot het indienen van een stand-van-zakendocument bij het Rijk. De provincie wil komend jaar met de betrokkenen in de deelgebieden tot een gedragen plan komen. Provinciale Staten spreken op 28 juni over dit stuk.

Het landelijk gebied van Groningen staat voor een verregaande verandering, gericht op natuurherstel, een robuuster water- en bodemsysteem en duurzamere landbouw. Volgens het provinciebestuur zijn de oplossingsrichtingen niet in beton gegoten. Ze zijn de komende maanden onderwerp van gesprek met inwoners, gemeenten, waterschappen, (agrarisch) ondernemers, natuurorganisaties en andere belanghebbenden. Daarbij is er ook ruimte voor belanghebbenden om zelf oplossingsrichtingen in te brengen.


Zeven deelgebieden

Het doel is om toe te groeien naar een toekomst- en klimaatbestendig, gezond en duurzaam ingericht landelijk gebied met een langjarig perspectief voor de landbouw, maar ook voor andere ondernemers en de inwoners in de provincie Groningen. De provincie gaat dit samen met de omgeving verkennen en invullen. In zeven deelgebieden zijn hiervoor gebiedsprocessen gestart.

Op basis van landschappelijke identiteit zijn de zeven deelgebieden benoemd. Bij de gebiedsprocessen in de deelgebieden wil de provincie de doelen voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied verbinden aan de bredere provinciale doelen. Daarbij zijn het landschap en de landschappelijke kwaliteit belangrijke vertrekpunten.

Eerder al kwamen provincies Overijssel, Friesland, Noord-Holland en Noord-Brabant met een kostenraming. Noord-Brabant vraagt met 8 miljard euro het meeste geld. Overijssel en Friesland willen 5 miljard en 4,5 miljard euro van het Rijk en Noord-Holland 1,2 miljard euro. In totaal heeft het Rijk 24 miljard euro beschikbaar gesteld voor de gebiedsplannen van de provincies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer