Verse groenten en fruit in België minder in trek door inflatie

Een kwart van de Belgische consumenten geeft aan minder verse groenten en fruit te kopen als gevolg van de inflatie. Dit blijkt uit onderzoek van supermarktketen Aldi. Ook de stijgende prijzen voor verse groenten en fruit zijn een kopzorg. Goed nieuws is dan ook dat Fresh Trade Belgium verwacht dat daar binnenkort een einde aan komt.

Verse+groenten+en+fruit+in+Belgi%C3%AB+minder+in+trek+door+inflatie
© Dirk Hol

Uit het onderzoek van Aldi België blijkt dat 70 procent van de Belgische consumenten nu meerdere keren per week verse groenten en fruit koopt. Bij een kwart van hen is het aantal verse groenten en fruit in het boodschappenkarretje wel gedaald sinds de start van de stijging van de inflatie begin vorig jaar. Consumenten kopen ook steeds vaker losse stuks groenten en fruit in plaats van verpakkingen met vaste hoeveelheden (+33 procent).

Ook in Nederland zijn de afgelopen maanden minder agf-producten (aardappelen, groenten en fruit) verkocht. GroentenFruit Huis meldt op basis van gegevens van Circana dat de verkopen in supermarkten in de eerste vier maanden van het jaar met 2,5 procent zijn gedaald. In plaats daarvan lijken Nederlandse consumenten vaker te kiezen voor diepgevroren groenten en fruit. In gewicht ging het om een stijging van 10 procent. Wel blijft het aandeel van diepvriesgroenten binnen de totale supermarktverkopen van groenten en fruit klein (3 procent).


Zorgen over prijsstijgingen

De bezorgdheid over de stijgende prijzen voor verse groenten en fruit in België is groot. 'Groter dan bij andere productcategorieën', staat in het onderzoek van Aldi. Meer dan de helft van de Belgische consumenten geeft aan alleen nog verse groenten en fruit te kopen als het in de aanbieding is. Ook is de populariteit van goedkopere fruitsoorten, zoals appels, peren en bananen, toegenomen.


De stijging van de prijzen van Belgisch groenten en fruit hangt samen met de hogere energie-, verpakkings- en loonkosten. Ook een strenger Europees beleid op het gebied van bijvoorbeeld gewasbescherming speelt een rol, geeft voorzitter Peter Nicolaï van Fresh Trade Belgium bij Het Laatste Nieuws aan. 'Hierdoor wordt er minder geproduceerd en is er een groter verlies door schimmels.' Nicolaï ziet ook een grotere vraag vanuit Azië, het Midden-Oosten en Afrika, waardoor meer product wordt geëxporteerd.


Hoge kosten voor bewaring

De voorzitter van de beroepsfederatie verwacht dat een product als appels de komende periode weer een prijsstijging tegemoetziet. 'Door het koude, natte voorjaar is het seizoen voor Belgisch fruit met zo'n drie weken vertraagd. De nieuwe Jonagold zal er pas vanaf oktober zijn.' Daarnaast zegt Nicolaï dat de hoge kosten voor bewaring reden zijn voor nog een prijsopleving en dat fruitsoorten als perziken, nectarines en abrikozen uit Spanje of Italië voorlopig duurder geprijsd zijn door overstromingen.

Volgens Nicolaï stijgen niet alle groenten en fruit verder in prijs. Zo zegt hij dat de aanvoer van tomaten stabiel is, waardoor de prijzen de komende periode waarschijnlijk redelijk gelijk blijven. De prijzen van wortelen kunnen dalen wanneer de Belgisch-Nederlandse oogst arriveert. De voorzitter van de beroepsfederatie verwacht daarmee dat seizoensproducten interessant geprijsd zijn. 'We verwachten immers mooie oogsten van goede kwaliteit voor aardbeien, kersen, frambozen, bramen en rode bessen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer