Geen extra kopzorgen bij fruittelers door laat voorjaar

Waar het late voorjaar de planning van vollegrondsgroentetelers in de war schopt, ervaren fruittelers geen extra kopzorgen door de wisselende weersomstandigheden. 'Ondanks de problemen met natte percelen eerder dit voorjaar staan de gewassen er over het algemeen goed voor', zegt voorzitter Ron Mulders van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Geen+extra+kopzorgen+bij+fruittelers+door+laat+voorjaar
© Marcel Berendsen

Volgens Mulders ondervinden fruittelers in Nederland over het algemeen geen nadelen van de late start van het voorjaar. 'Specifiek voor dit voorjaar waren er wel wat problemen met natte percelen, maar die periode zijn we gepasseerd.'

Ook de nachtvorst die in de week van Koningsdag nog plaatsvond, heeft geen grote nadelige gevolgen gehad op fruitteeltbedrijven. 'De temperatuur lag maar net onder het vriespunt. Van wat ik weet, heeft dit alleen lokaal hier en daar voor wat schade gezorgd. De verwachting is niet dat dit een effect zal hebben op de productiecijfers', zegt de NFO-voorzitter.

Mulders constateert dat het gewas er over het algemeen goed voor staat. Daarom rekent de NFO op een normale oogst. 'Wij verwachten niet dat de huidige weersomstandigheden grote nadelige effecten hebben op de opbrengsten.' Wel weet hij dat hier en daar wat aantasting is door appelbloesem en perenknopkever. Hoe groot die schades zijn, is niet bekend.


Planningsproblemen bij vollegrondsgroentetelers

Eerder deze week werd al bekend dat de late start van het voorjaar bij vollegrondsgroentetelers vooral problemen geeft in de planning. Op groentebedrijf Compliment van Peer Schraven in het Brabantse Volkel wordt hierdoor waarschijnlijk twee weken later gestart met de oogst. 'Maar er zijn gebieden in Nederland waar telers helemaal niet hebben kunnen planten. Er gaan daardoor gaten vallen in de oogst', verwacht hij.

Daarnaast ziet Schraven dat gewassen wat meer gedrongen en compact staan dan in andere jaren. 'Ik verwacht dat onze producten maar moeilijk de omvang gaan halen die we wensen.' De teler voorziet dat dit jaar in Nederland meer product op de markt zal komen waar minder vraag naar is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer